Cynamonowe bułeczki z rodzynkami - słodkie śniadanko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.drożdże o temperaturze pokojowej dodaj do ciepłego mleka i wsyp jedną łyżeczkę cukru - wymieszaj i odstaw na 10 minut.
dodaj roztopione masło i pozostały cukier i wymieszaj mikserem.dodaj sól, kardamon i mąkę. Zagnieć ciasto, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na 3 porcje. Każdą cienko rozwałkuj na kwadrat, posmaruj masłem, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem, posyp rodzynkami. Zwiń w roladę, pokrój na plastry o grubości 4 cm. Ślimaczki ułóż na blasze, pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem perlistym.
Piecz 10 minut w temp. 250°C.
Komentarze