Angielskie Bułeczki cynamonowe z rodzynkami

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Pyszne bułeczki pachnące cynamonem . Świetna alternatywa na zdrowszą niż kupne, przekąskę do pracy bądź szkoły. Uwaga można bardzo łatwo się w nich zakochać, kuszą smakiem, zapachem i wyglądem.:)

  • 60 min

Składniki:

  • 230 gram masła
    375 gam mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżeczki cynamonu
    1 jajko
    200 ml mleka
    150 gram cukru (drobnego do wypieków)
    200 gram rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Angielskie bułeczki cynamonowe z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz : 180 gram miękkiego masła ucieramy z dwoma łyżeczkami cynamonu, dodajemy 125 gram cukru i dalej ucieramy. Do całej rozrobionej już masy dodajemy rodzynki ( dużo 200 gram ale to wedle uznania) i mieszamy do powstania jednolitej masy. Tak przyrządzony farsz odstawiamy na bok ale nie do lodówki bo masło nam stwardnieje.
    Uwaga - farsz może wydawać się zbyt gęsty ale taką konsystencję powinien mieć, bez obaw :)
  • 2. Przygotowujemy ciasto : Przesiewamy 375gram mąki z łyżeczką proszku do pieczenia i z łyżeczką cynamonu. Dodajemy 25 gram cukru i rozcieramy z 50 gramami rozdrobnionego masła. W osobnej misce roztrzepujemy jajko i dodajemy 200 ml mleka. Łączymy całość i dodajemy tak przygotowane mokre składniki do wcześniej zrobionych suchych. Rozrabiamy ciasto ( robimy to rękami, możemy dodawać w w trakcie odrobinę mąki, to sprawi że masa nie będzie przyklejała się nam do rąk). Powinna powstać nam gęsta sztywna kulka dobra do rozwałkowania.
  • 3. Przygotowujemy blachę o pieczenia - natłuszczamy ją i posypujemy mąką . Przygotowujemy piekarnik- rozgrzewamy do 230 stopni

    Wracamy do ciasta. Przygotowaną kulkę wykładamy na blat posypany mąką. Wałkujemy ciasto tak aby powstał nam 1,5 cm grubości, równomierny prostokąt. Na ciasto wykładamy równo wyżej opisany farsz, jego pokrycie nie powinno być grube. Całość zawijamy ciastem do góry tworząc rulon*. Takie ciasto kroimy na równe kawałki 2 o grubości 2cm. Układamy je na tortownic cięciem do góry. Ciasto będzie się stykać, po upieczeniu będzie delikatnie połączone jednak łatwo się je dzieli.**

    Bułeczki wkładamy do piekarnika 230 stopni na 10 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni na 20 -30 minut aby urosły i się zarumieniły

    Gotowe pyszności możemy posypać cukrem pudrem albo polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody lub soku z cytryny

    Smacznego!

Porady

*Przy zawijaniu ciasto możemy posypywać mąką. Będzie niej klejące i lepiej będzie się zawijać. ** Takie bułeczki można też ułożyć oddzielnie na blachę, są odpowiednio sztywne. LUKIER - 75 gram cukru pudru rozrabiamy z 2 -3 łyżkami wody. Dolewamy ją do cukru pudru ciągle mieszając aż powstanie delikatnie gęsta ale lejąca się mleczna masa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować