Bułeczki cynamonowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Świetne bułeczki na śniadanie lub kolację-odkąd wypróbowałam je piec teraz częściej goszczą u nas na stole.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
    6 łyżek cukru
    10 dag masła
    2,5 dag drożdzy
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 jajko
    1 żółtko
    1/2 łyżeczki soli (płaska)

    KRUSZONKA CYNAMONOWA
    1 łyżeczka cynamonu
    3 dag masła
    3 dag cukru kryształu
    5 dag mąki pszennej


    DO SMAROWANIA
    1 białko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn
    3/4 szklanki mleka podgrzać lekko ,dodać pokruszone drożdze ,1 łyżkę cukru .Wymieszać .Posypać 1 łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia.
  • Bułeczki cynamonowe 2. Jajko ,żółtko i resztę cukru wymieszać razem .
    Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
    Makę przesiać przez sitko ,dodac gotowy zaczyn ,jajka,masło,resztę mleka ,sól .Wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Bułeczki cynamonowe 3. Ciato podzielić na 12 części (u mnie 12 x85 g)
    Uformować małe bułeczki .
    Na formę wyłożoną papierem do pieczenia układać bułeczki.
    Pozostawić do wyrośnięcia na ok 15 min .
  • Bułeczki  cynamonowe 4. Przygotować kruszonkę -
    Wszystkie składniki wymieszać łyżką,aby powstała kruszonka sypka.
    Posypać przygotowane bułeczki .
    Piec ok 45 min w uprzednio nagrzanym piekarniku temp 170 'C.

Porady

Jesli ktoś nie lubi cynamonu może dodać do kruszonki cukier waniliowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować