Clafoutis ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Clafoutis to bardzo popularny francuski deserz owoców zapiekanych w cieście przypominającym flan. Najbardziej znanym i popularnym jest clafoutis czereśniowe, ale ja proponuję Wam tym razem clafoutis z najlepszymi owocami jesieni- śliwkami. Poza tym, że są one źródłem witamin i błonnika, uważam, że smakują w tym wydaniu jeszcze lepiej niż tradycyjne clafoutis czereśniowe.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ● 500 g śliwek (dowolnej odmiany)
    ● 4 jajka
    ● 25 cl mleka
    ● 125 g cukru
    ● 80 g mąki
    ● 60 g lekko solonego masła
    ● odrobina masła do posmarowania formy
    ● 1 opakowanie cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Clafoutis

Clafoutis ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyj, osusz, usuń z nich pestki, i pokrój na ćwiartki.
    Masło rozpuść w rondelku.
    Jajka wbij do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy, ubijaj do uzyskania puszystej masy. Dodawaj stopniowo mąkę. Następnie domieszaj rozpuszczone masło. Na koniec wlej mleko, nadal ubijając.
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200° C. Wysmaruj masłem ceramiczną formę do clafoutis lub indywidualne kokilki do zapiekania. Ułóż śliwki na dnie, zalej je ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-35 minut, w zależności od tego, czy używasz indywidualnych kokilek czy większej formy żaroodpornej. Clafoutis powinno być lekko ścięte, puszyste i lekko przyrumienione. Podawaj clafoutis na ciepło lub na zimno, osobiście uważam, że ciepłe smakuje najlepiej. Możesz je również posypać z wierzchu cukrem pudrem, a także podać z lodami waniliowymi.

Porady

*Gdyby ciasto zbyt szybko się przyrumieniło, możesz je przykryć w połowie pieczenia folią aluminiową. **Jeśli nie dysponujesz solonym masłem, użyj normalnego i dodaj około dwie szczypty soli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować