Ciasto kawowe

4.5 (195 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Bardzo lubię ciasto kawowe. Te jest idealne do popołudniowej kawy.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Na ciasto:
    6 jajek
    1 szklana cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    1 łyżka wody
    2 łyżki kakao
    szczypta soli

    Masa:
    1l. śmietany kremówki
    2 śmietan-fixy
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka cukru pudru
    0,5 kg sera mascarpone

    Ponadto:
    4 kubki mocnej kawy rozpuszczalnej
    100 ml likieru amaretto
    2 opakowania biszkoptów podłużnych (u mnie po 180g paczka)
    2 laski czekolady mlecznej
    2 garście płatków migdałowych

    blacha o wymiarach 33X24 cm
    masło do wysmarowania blachy
    mąka do oprószenia blachy
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty Ciasto

Ciasto kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczony biszkopt 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli, dodając pomału cukier miksujemy tak długo aż cukier się rozpuści a piana stanie się lśniąca. Do piany dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao mieszam. Przesiewam do masy jajecznej i delikatnie mieszam. Na koniec dodaję olej i wodę wymieszać. Wlać ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Piec ok 30 min w temp. 180*C
  • Przygotowana masa 2. Masa: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając śmietan-fixy, cukier waniliowy oraz cukier puder. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać.
  • Gotowe ciasto 3. Biszkopt przekroić wzdłuż na dwa placki. Pierwszy biszkopt delikatnie nasączyć zimną kawą wymieszaną z likierem. Wyłożyć połowę masy. Na masę wyłożyć biszkopty dość mocno nasączone kawą.Przykryć drugim biszkoptem, skropić kawą,wyłożyć krem (trochę zostawić do dekoracji) a na krem mocno nasączone w kawie biszkopty.
  • Smacznego! 4. Krem który nam pozostał włożyć do szprycy i udekorować biszkopty. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać ciasto. Migdały uprażyć na suchej patelni ostudzić, posypać ciasto. Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa Likier Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ciasto

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kokosowo-kawowe ciasto

Anyzkowo pyszne połączenie ! 60 min

To może cię zainteresować