Ciasto mleczno-kawowe

4.5 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Duży kawałek tortowego ciasta. Puszysty wysoki biszkopt nasączony naparem z mlecznej rozpuszczalnej kawy , cieniutka warstwa konfitury malinowej i krem z serków homogenizowanych i mleka w proszku, słodyczy dopełnia polewa z białej czekolady i posypka z wiórek kokosowych. Choć wydaje się przesłodzone wcale takie nie jest. Smaczne warstwowe ciasto na różne okazje. Polecam.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaszka 25/30 cm


    Biszkopt:
    8 jaj
    1 1/3 szklanki cukru
    1 1/3 szklanki mąki tortowej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Mleczny krem:
    20 dag masła 82%
    1 pełna łyżka cukru pudru
    2 szklanki mleka w proszku
    75 dag serka homogenizowanego waniliowego
    3 łyżeczki żelatyny

    Poncz:
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    6 łyżeczek kawy Inki mlecznej
    350 ml wody

    Polewa:
    10 dag białej czekolady
    1/3 szklanki kremówki 30%

    Dodatkowo:
    1 paczka okrągłych biszkoptów
    1 mały słoiczek konfitury malinowej lub z czerwonych owoców
    3 łyżki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Ciasto mleczno-kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do misy miksera wsypać cukier i ubić do uzyskania gęstej puszystej piany.
    W drugiej misce ubić na sztywno białka.
    Do ubitych żółtek wsypać przesianą mąkę tortową wymieszaną z proszkiem, delikatnie wymieszać-ciasto będzie dość gęste.
    Ubite białka dodawać partiami do masy , miksując na najniższych obrotach, całość delikatnie wymieszać , wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę.
    Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku na grzaniu góra dół przez 25 minut. Po upieczeniu gorące ciasto z blaszką rzucić raz z około 50 cm na podłogę-zapobiegnie to opadaniu biszkoptu.
    Zostawić w blaszce do całkowitego wystygnięcia.
    Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty.
  • 2. Poncz:
    Kawę rozpuszczalną i mleczną inkę zalać gorącą wodą, zostawić do wystudzenia.
  • 3. Krem:
    Wszystkie składniki do przygotowania kremu muszą mieć jednakową pokojową temperaturę.
    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.

    Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, miksując dodawać stopniowo serek na przemian wsypywać mleko w proszku , wystudzoną płynną żelatynę wymieszać z niewielką ilością kremu-3 łyżki i dodać do masy, ponownie zmiksować.
  • 4. Złożenie ciasta:
    Jeden blat biszkopta umieścić w blaszce skropić dobrze ponczem, wysmarować konfiturą malinową, wyłożyć 1/3 kremu, na krem wyłożyć nasączone jednym ruchem ręki w naparze kawy okrągłe biszkopty, przykryć 1/3 kremu i drugim blatem biszkopta, nasączyć ponczem wyłożyć resztę kremu i przykryć biszkoptem.

    Białą czekoladę rozpuścić ze śmietanką w gorącej kąpieli wodnej, polać wierzch ciasta posypać wiórkami. Włożyć na całą noc do lodówki.


    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa Maliny Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować