Ciasto mleczno-kawowe

  • wyświetlono: 2460 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Duży kawałek tortowego ciasta. Puszysty wysoki biszkopt nasączony naparem z mlecznej rozpuszczalnej kawy , cieniutka warstwa konfitury malinowej i krem z serków homogenizowanych i mleka w proszku, słodyczy dopełnia polewa z białej czekolady i posypka z wiórek kokosowych. Choć wydaje się przesłodzone wcale takie nie jest. Smaczne warstwowe ciasto na różne okazje. Polecam.

IMG_20190918_121058
  • 16 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

Blaszka 25/30 cm


Biszkopt:
8 jaj
1 1/3 szklanki cukru
1 1/3 szklanki mąki tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Mleczny krem:
20 dag masła 82%
1 pełna łyżka cukru pudru
2 szklanki mleka w proszku
75 dag serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżeczki żelatyny

Poncz:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
6 łyżeczek kawy Inki mlecznej
350 ml wody

Polewa:
10 dag białej czekolady
1/3 szklanki kremówki 30%

Dodatkowo:
1 paczka okrągłych biszkoptów
1 mały słoiczek konfitury malinowej lub z czerwonych owoców
3 łyżki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto mleczno-kawowe

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do misy miksera wsypać cukier i ubić do uzyskania gęstej puszystej piany.
    W drugiej misce ubić na sztywno białka.
    Do ubitych żółtek wsypać przesianą mąkę tortową wymieszaną z proszkiem, delikatnie wymieszać-ciasto będzie dość gęste.
    Ubite białka dodawać partiami do masy , miksując na najniższych obrotach, całość delikatnie wymieszać , wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę.
    Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku na grzaniu góra dół przez 25 minut. Po upieczeniu gorące ciasto z blaszką rzucić raz z około 50 cm na podłogę-zapobiegnie to opadaniu biszkoptu.
    Zostawić w blaszce do całkowitego wystygnięcia.
    Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty.
  • 2. Poncz:
    Kawę rozpuszczalną i mleczną inkę zalać gorącą wodą, zostawić do wystudzenia.
  • 3. Krem:
    Wszystkie składniki do przygotowania kremu muszą mieć jednakową pokojową temperaturę.
    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.

    Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, miksując dodawać stopniowo serek na przemian wsypywać mleko w proszku , wystudzoną płynną żelatynę wymieszać z niewielką ilością kremu-3 łyżki i dodać do masy, ponownie zmiksować.
  • 4. Złożenie ciasta:
    Jeden blat biszkopta umieścić w blaszce skropić dobrze ponczem, wysmarować konfiturą malinową, wyłożyć 1/3 kremu, na krem wyłożyć nasączone jednym ruchem ręki w naparze kawy okrągłe biszkopty, przykryć 1/3 kremu i drugim blatem biszkopta, nasączyć ponczem wyłożyć resztę kremu i przykryć biszkoptem.

    Białą czekoladę rozpuścić ze śmietanką w gorącej kąpieli wodnej, polać wierzch ciasta posypać wiórkami. Włożyć na całą noc do lodówki.


    Słodkich wypieków!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

DeserMalinykawamleko w proszkukuchnia polskabiszkoptoweświąteczneDzień Matkidla gościciasto z kawąciasto przekładaneDzień Kobietkrem mlecznywarstwowe ciastociasto z krememmaliny konfitura malinowa

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO JOGURTOWO-KAWOWE

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO JOGURTOWO-KAWOWE

Ciasto na kakaowym biszkopcie z...

ciasto kawowo-pomarańczowe

Dodane przez: bieniaszka

Ciasto kawowo - pomarańczowe

Jedno z lepszych ciast które przygotowałam....

ciasto kawowe

Dodane przez: kromselka

CIASTO KAWOWE

ciasto kawowe z pyszną masą kappucino...

Ciasto kawowe

Dodane przez: czarrna

Ciasto kawowe

Szybkie i proste ciasto

kawowa pychotka

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto kawowa pychotka

Dla wielbicieli smaków kawy polecam...

Ciasto mleczno- orzechowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto mleczno - orzechowe

Pyszny orzechowy i mleczny smak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE