Ciasto herbaciano - pomarańczowe

0 (0 ocen)

Pyszne i wbrew pozorom proste ciasto.

Składniki:

  • Ciasto piernikowe:
    • 5 jajek
    • 1 szkl mocnej czarnej pomarańczowej herbaty
    • 1 szkl oleju
    • ¾ szkl miodu (dowolnie: sztuczny lub prawdziwy)
    • 3 szklanki mąki
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • ¼ szkl cukru kryształu
    • 1 opakowanie przyprawy do pierników (użyłam z gellwe 40g)

    Masa grysikowa:
    • 3 szkl mleka
    • 9 łyżek kaszy manny
    • ½ szkl cukru
    • 250g masła lub margaryny
    • Sok z połowy pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Ciasto herbaciano - pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaparzyć szklankę czarnej pomarańczowej herbaty i odstawić do wystygnięcia. Jeżeli jest problem z herbatą pomarańczową, wystarczy zaparzyć zwykłą i dolać soku pomarańczowego, ale żeby łącznie było 250ml herbaty.
  • 2. Składniki suche (mąkę, sodę i przyprawę do piernika) wymieszać. Jaja z cukrem utrzeć do białości. Do jaj dodać zimną herbatę, olej i miód. Potem stopniowo dodawać suche składniki. Ciasto jest dość rzadkie. Ja rozdzieliłam ciasto do trzech misek ( w miarę równo). Każde wylać na blaszkę i piec w 180’C ( z termoobiegiem) przez ok. 15-20 min. Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Dwie szkl mleka zagotować z cukrem. Trzecią szkl mleka wymieszać z kaszką manną i wylać ją na gotujące się mleko. Gotować, aż zacznie gęstnieć. Grysik ma odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do wystudzenia. Potem utrzeć miękką margarynę lub masło i dodać zimny grysik. Na końcu powoli dodawać sok z pomarańczy.
  • 4. Taką masą przełożyć ciasto piernikowe. Wierzch udekorować polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Ciasto schłodzić.

Porady

blaszka 24X33

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Kasza manna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować