Babka herbaciano-miodowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Babka herbaciano-miodowa idealnie sprawdzi się podczas nadchodzących świąt wielkanocnych. Zresztą możecie ją upiec w dowolnej formie bez żadnej okazji, ponieważ jest naprawdę bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Uwielbiam te mięciutkie oraz nieco wilgotne wnętrze ciasta. Nutę herbaty i miodu możecie wzbogacić o ulubione dodatki.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
    2 saszetki/torebki herbaty (mocnej)
    150g masła lub margaryny
    100g cukru
    2 jajka
    100g miodu (płynnego)
    300g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
    Opcjonalnie:
    1/2 łyżeczka imbiru, kilka kropel aromatu waniliowego, cytrynowego lub pomarańczowego (*)
    Ponadto do dekoracji:
    cukier puder, lukier lub polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka herbaciano-miodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatę zalać wrzącym mlekiem i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    Masło/margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę i nie przerywając miksowania wbić jajka.
    Następnie należy dodać miód oraz stopniowo i na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko z herbatą.
    Masę przelać do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Babkę piec około 1 godziny (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Przestudzone ciasto wyjąć z formy oraz udekorować według uznania.

Porady

(*) Można użyć dowolnych dodatków lub je pominąć. Aromaty dodajemy razem z miodem, a imbir z mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować