Tort szachownica

4.5 (192 ocen)

  • 10 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort na urodziny dla teściowej. Wszystkim tort podobał się. Był pyszny i ciekawie wyglądał :)

  • 10 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt jasny ( 2szt):
    • 3 jaja
    • 3 łyżki cukru
    • 3 łyżki oleju
    • 2 łyżki mąki

    Biszkopt ciemny ( 2szt):
    • 4 jaja
    • 4 łyżki cukru
    • 4 łyżki oleju
    • 2 łyżki kakao
    • Łyżka mąki

    Biały krem:
    • 1 l mleka
    • 2 budynie śmietankowe
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 4 żółtka
    • kostka margaryny
    • kostka masła

    • 2 tabliczki białej czekolady
    • 500ml śmietanki 30%
    • 2 śmietan fiksy

    Czekolada plastyczna:
    • 200 g czekolady gorzkie lub deserowe (2 tabliczki)
    • 70-75 g miodu płynnego (u mnie to ok. 1,5 łyżki, ale niektórym osobom wychodzi 4-5 więc ważcie proszę ;-))

    Dodatkowo:
    • Wafelki „pryncypałki”
    • Czerwona wstążka
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tort szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce mąki i delikatnie każdą wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 15 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce kakao i mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 20 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić.
  • 3. W kąpieli wodnej podgrzać śmietankę, jak będzie już ciepła dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy dopóki czekolada się nie rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia, a potem wstawiamy mise do lodówki na ok 12 godzin. Następnego dnia ubijamy śmietankę z dodatkiem fix-a.

    Odlać 2 szklanki mleka i rozprowadzić w nim budyń z żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy się zagotuje wlać mleko z budyniem i gotować aż budyń zgęstnieje i nie będzie grudek. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę i masło utrzeć na puszystą masę. Margaryna i masło musi mieć taką samą temperaturę jak budyń! Gotową masę budyniową łączymy z ubitą śmietanką. Pamiętajmy,żeby śmietankę dodawać do masy budyniowej,a nie odwrotnie .
  • Tort szachownica 4. W kąpieli wodnej roztapiam czekoladę. Dodaję miód i mieszam, nie za długo, tylko do wymieszania składników. Wylewam na papier (taki zwykły nie do pieczenia, ale np. na papier do drukarki) i zostawiam na 2-5 godzin. Zdejmuję z papieru i zagniatam ogrzewając w dłoniach (w rękawiczkach, by nie ogrzewać zbytnio czekolady) aż czekolada będzie plastyczna (ona jest jak modelina). Czekoladę wałkuję, robię różyczki i listki. Tworzę stroik. Gotowe wzory przechowywać w zamkniętych pojemnikach. W lodówce. Stroik można zrobić dzień wcześniej.
  • Tort szachownica 5. Z każdego biszkopta wykrawamy po 4 okręgi i układamy je naprzemiennie,tak żeby stworzyły “zebrę”. Okręgi smarować masą,żeby się ze sobą skleiły. W taki sposób powstały 4 dwu kolorowe blaty tortowe. Do tortu wykorzystam 3 z nich.
  • 6. Przekładanie:
    Dwukolorowy blat – biały krem – Dwukolorowy blat– biały krem– Dwukolorowy blat – białym kremem posmarować wierzch i boki tortu – dekoracja
  • 7. Mój tort dookoła obłożyłam wafelkami “pryncypałki” i obwiązałam czerwoną wstążką. Na szczycie tortu ułożyłam stroik z czekolady plastycznej.

Porady

tortownica śr 26cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort szachownica

To może cię zainteresować