Czekolada plastyczna:
• 200 g czekolady gorzkie lub deserowe (2 tabliczki)
• 70-75 g miodu płynnego (u mnie to ok. 1,5 łyżki, ale niektórym osobom wychodzi 4-5 więc ważcie proszę ;-))
Tort szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce mąki i delikatnie każdą wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 15 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić.
2.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce kakao i mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 20 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić.
3.W kąpieli wodnej podgrzać śmietankę, jak będzie już ciepła dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy dopóki czekolada się nie rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia, a potem wstawiamy mise do lodówki na ok 12 godzin. Następnego dnia ubijamy śmietankę z dodatkiem fix-a.
Odlać 2 szklanki mleka i rozprowadzić w nim budyń z żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy się zagotuje wlać mleko z budyniem i gotować aż budyń zgęstnieje i nie będzie grudek. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę i masło utrzeć na puszystą masę. Margaryna i masło musi mieć taką samą temperaturę jak budyń! Gotową masę budyniową łączymy z ubitą śmietanką. Pamiętajmy,żeby śmietankę dodawać do masy budyniowej,a nie odwrotnie .
4.W kąpieli wodnej roztapiam czekoladę. Dodaję miód i mieszam, nie za długo, tylko do wymieszania składników. Wylewam na papier (taki zwykły nie do pieczenia, ale np. na papier do drukarki) i zostawiam na 2-5 godzin. Zdejmuję z papieru i zagniatam ogrzewając w dłoniach (w rękawiczkach, by nie ogrzewać zbytnio czekolady) aż czekolada będzie plastyczna (ona jest jak modelina). Czekoladę wałkuję, robię różyczki i listki. Tworzę stroik. Gotowe wzory przechowywać w zamkniętych pojemnikach. W lodówce. Stroik można zrobić dzień wcześniej.
5.Z każdego biszkopta wykrawamy po 4 okręgi i układamy je naprzemiennie,tak żeby stworzyły “zebrę”. Okręgi smarować masą,żeby się ze sobą skleiły. W taki sposób powstały 4 dwu kolorowe blaty tortowe. Do tortu wykorzystam 3 z nich.
Komentarze