Babka herbaciano-rumowa z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nie wiem jak u Was ale u mnie babka obowiązkowo króluje na wielkanocnym stole. Co roku jest inna. Herbacianą zrobiłam pierwszy raz i jestem zachwycona. Jest wilgotna, aromatyczna, po prostu pyszna!Ja dodałam do ciasta aromat rumowy ale jeśli go nie lubicie równie dobrze możecie dodać startą skórkę z cytryny lub pomarańczy.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 szkl mocnej herbaty (z 4 torebek)
    100 g rodzynek
    160 g miękkiego masła
    niepełna szkl cukru
    4 żółtka
    kilka kropel aromatu rumowego
    500 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody
    szczypta soli

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery Herbaty

Babka herbaciano-rumowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatę gotować ok 5 minut z rodzynkami. Rodzynki odcedzić, wszystko ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą.
    Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku i aromat. Następnie naprzemiennie dodawać po trochę herbaty i mąki. Na koniec wsypać rodzynki, wymieszać. Babkę piec ok 50 minut w 170 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować