ciasto chałwowe-,,Natusia"

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

przepis na to ciasto wymyśliłam dla mojej wnusi na imieniny. Jest wyśmienite, szybkie w przygotowaniu i tak samo szybko znika z patery.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jaja: 8 sztuk
    - cukier: 8 łyżek
    - mąka tortowa: 6 łyżek
    - kakao: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki

    - masło: 125 gramów
    - margaryna palma: 125 gramów
    - budyń śmietankowy bez cukru: 2 sztuki
    - mleko: 3 szklanki
    - chałwa waniliowa: 30 dekagramów
    - cukier wanilinowy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto chałwowe-,,natusia" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ubij pianę z 8 białek dodaj 8 lyżek cukru. Do sztywnej piany delikatnie wmieszaj po jednym 8 żółtek i wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia masę upiecz w tem. 180 stopni C ok.20 min Jeśli odchodzi od formy- jest gotowy. Dla upewnienia sprawdz patyczkiem. Po wystudzeniu przekrój na 3 części i przełóż kremem który zaczniesz przygotowywać jak ciasto będzie się piekło.
    na krem ugotuj w 3 szklankach tłustego mleka 2 budynie-wystudz.
    rozetrzyj na gładką masę masło i margarynę w oddzielnej miseczce. zmiksuj chałwę (konsystencja gęstej śmietany) wszystkie składniki połącz( ja robię to mikserem). kremem przełóż krążki ciemnego biszkoptu. udekoruj wg własnego pomysłu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować