Chleb pszenny na żytnim zakwasie

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chlebek jest bardzo pyszny i aromatyczny.Polecam serdecznie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZACZYN::
    - zakwas żytni: 100 gramów
    - mąka żytnia razowa: 1 szklanka
    - letnia woda: 1 szklanka
    CHLEB WłASCIWY::
    - mąka pszenna chlebowa 720: 1 kilogram
    - letnia woda: 3.5 szklanki
    - sól: 3 łyżeczki
    - drożdże świeże( zrobic papkę z wodą): 17 gramów
    - otręby pszenne: 0.75 szklanki
    - pestki slonecznika: 1 szklanka
    - pestki dyni i siemienia lnianego: 1 szklanka
    - czarnuszka: 2 łyżki
    - wyżej zarobiony zaczyn Bedzie tego ok.3 szklanek: 3 szklanki
    - pestki słonecznika do posypania chleba: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny na żytnim zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb pszenny na zakwasie żytnim 1. Składniki zaczynu wymieszać i pozostawić na 24 godziny.
    Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    Foremki posmarować masłem i wysypać mąką ( porcja na dwie keksówki).
    Po godzinie ciasto odgazować czyli przemieszać łyżką kilka razy.
    Ciasto przełożyć do foremek i wygładzić wodą.
    Grubo obsypać ziarnami słonecznika.
    Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować