Buraczkowy hummus

3.33 (3 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Buraczkowy hummus

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 1 większy pieczony burak,
    - 1 puszka ciecierzycy (ok. 400g),
    - 1 ząbek czosnku,
    - 3 łyżeczki pasty Tahini (pasta sezamowa),
    - sok z połówki cytryny,
    - 2-4 łyżki wody z puszki po ciecierzycy,
    - 2 łyżki oliwy z oliwek,
    - sól, pieprz (do smaku).
    - odrobina oliwy z oliwek (na górę).
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Hummus

Buraczkowy hummus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wybieramy, jednego większego buraka dokładnie myjemy/szorujemy, odcinamy końcówki. Zawijamy w folię aluminiową, pieczemy 1 godzinę w piekarniku 180°C (podczas pieczenia buraczki cudownie pachną)! Upiekłam od razu 5 buraków, do zastosowania później w innych potrawach. Odkładamy do ostudzenia. Następnie obieramy go ze skórki. Wszystkie składniki wkładamy do blendera, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przyprawiamy do smaku. Na górę polewamy dodatkowo oliwę z oliwki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować