1.Hummus (można zrobić dzień wcześniej):
Ciecierzycę wraz z zalewą, czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny, olejem i przyprawami miksujemy blenderem na gładką masę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Chlebki:
Drożdże i cukier mieszamy w ciepłej wodzie. Pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, solą, jogurtem, olejem i czarnuszką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy kulkę. Kulki rozwałkowujemy, podsypując mąką. U mnie miały grubość ok 5 cm. Placki smażymy na suchej patelni, aż obie strony będą zarumienione. Placki najlepsze są na świeżo.
Jajka gotujemy na półmiękko - przy dużych jajkach wystarczy 5 minut od momentu wrzenia.
Warzywa kroimy w słupki, plasterki, cząstki - jak lubimy. W miseczce układamy warzywa, hummus, jajko. Można posypać czarnuszką lub ziołami. Podajemy z ciepłym plackiem.
Porady
Dodatki można oczywiście zmieniać zgodnie ze swoimi preferencjami.
Komentarze