Sałatka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo ok. 10 min. W osolonej wodzie gotujemy szparagi ok. 8 min. Następnie odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Dzięki temu pozostaną ładne zielone. Na talerz wykładamy sałatę, awokado obieramy wyjmujemy pestkę tniemy w paski, polewamy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało. Szparagi kroimy na pół, układamy na sałacie pomiędzy awokado, następnie wykładamy łososia łamiemy i kładziemy dookoła warzyw. Jajka kroimy w ćwiartki, podobnie pomidory. Układamy na talerz. Na koniec posypujemy pestkami dyni i sezamem. Podajemy z kleksami różowego sosu.
Sos:
Buraka gotujemy do miękkości lub kupujemy już gotowego. Majonez mieszamy z chrzanem bądź używamy już majonezu chrzanowego Kętrzyński, dodajemy jogurt, odrobinę soku z cytryny, trzemy ugotowanego buraka na drobnych oczkach tarki. dodajemy sól i cukier (do smaku).
Komentarze