Biszkopt z truskawkami i galaretką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny biszkopt z kremem budyniowym, świeżymi truskawkami i cytrynową galaretką, to ciasto, które świetnie sprawdza się w upalne dni.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt
    6 dużych jajek,
    1 czubata szklanka (250ml)mąki pszennej,
    3/4 szklanki cukru kryształu,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    szczypta soli.
    Poncz do nasączenia ciasta:
    1/3 szklanki naparu z herbaty wymieszanego z sokiem z połówki cytryny.
    Krem budyniowy:
    1/2 l mleka,
    3 żółtka,
    5 łyżek cukru kryształu,
    1 cukier waniliowy,
    1 czubata łyżka mąki pszennej,
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
    300g masła,
    1/2 szklanki cukru pudru.
    Warstwa owocowa
    ok. 1i1/2 kg truskawek,
    3 galaretki cytrynowe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkopt z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając, stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem, natłuszczonej blaszki o wymiarach 25x35cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40 min. Ciasto studzimy.
  • 2. Krem budyniowy
    1/2 szklanki (250ml) mleka, żółtka, cukier kryształ, cukier waniliowy, przesiane mąki miksujemy tak, aby nie było grudek. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy wolnym strumieniem do gotującego się na wolnym ogniu, pozostałego mleka i gotujemy budyń.
    Ucieramy masło z przesianym cukrem pudrem, następnie dodajemy po jednej łyżce przestudzonego budyniu i cały czas miksujemy, aż powstanie jednolita masa.
  • 3. Warstwa owocowa
    Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach wrzącej wody i studzimy.
  • 4. Biszkopt nasączamy ponczem, rozsmarowujemy krem budyniowy, wykładamy truskawki, które lekko wciskamy w masę i zalewamy tężejącą galaretką.
    Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

Porady

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Truskawki w cieście możemy zastąpić innymi owocami np. mandarynkami, wydrylowanymi śliwkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować