biszkopt z galaretką i truskawkami

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Moje ulubione ciasto na lato:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na biszkopt:
    3 jajka - oddzielamy żółtka od białek
    1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    1/2 szklanki mąki
    łyzeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka oleju

    do przełożenia: ulubiony krem do ciast i deserów (może być domowy lub gotowy z torebki)

    2 galaretki
    ok 300-400 g truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Biszkopt z galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy biłaka na sztywna pianę, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy, nadal miksujemy. Dodajemy pojedynczo żółtka cały czas miksując. Na koncu łyżką wymieszać przesianą mąkę z proszkiem z powstałą masą, dobrze jesli na powierzchni ciasta pokażą się bąbelki powietrza. Na koncu dodac olej i wymieszac. Piec w temp ok 170 stopni przez około30 minut.

    Na wystudzony upieczony spód wyłożyc krem (tak, żeby nie było szczellin i galaretka nie uciekła). Na krem ułożyc truskawki i zalać tężęjącą galaretką (przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu). Schlodzić kilka godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować