Biszkopt z karmelem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Jajka wyszorować, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę.Wciąż ubijając dodawać cukier i po jednym żółtku. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wmieszać z pianą z białek. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, o wymiarach 25/40 cm. Piec 30 minut w 180 st. Wystudzić, przekroić na dwa placki.
2.Żółtka dwóch jaj ubić dodając cukier. Następnie dodać kremówkę i serek mascarpone. Wszystko połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, i gdy napęcznieje rozpuścić podgrzewając. Połączyć z masą serową i rozsmarować na połowie biszkoptu. Przykryć górnym płatem ciasta.
3.Masa karmelowa: na patelni rozpuścić masło, cukier waniliowy i mleko. Wymieszać i połączyć z masą karmelową z puszki. Masę wylać na wierzch biszkoptu i posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.
4.Odstawić do zastygnięcia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Komentarze