Biszkopt z pianką i karmelem

5 (172 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ciasto łączące w sobie kokos, karmel i orzechy :)

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru kryształu
    3/4 szklanki maki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa:
    1 duży kubek śmietany 30% (330ml)
    1 budyń waniliowy
    2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 śmietan-fix
    1 puszka mleczka kokosowego
    3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka

    posypka orzechowa:
    15 dkg orzechów włoskich
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru pudru

    dodatkowo:
    1 puszka karmelu
    Malibu
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Biszkopty

Biszkopt z pianką i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa biszkoptowa 1. Z podanych składników przygotować biszkopta. Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. (blaszka 20x35 cm) Wystudzonego biszkopta przekroić na dwie części.
  • 2. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i gorący wymieszać z ciepłą żelatyną. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Zmiksować z zimnym budyniem. Mleczko kokosowe zmiksować do spienienia, a następnie połączyć z masą budyniowo-śmietanową.
  • Prawie gotowe ciasto 3. Biszkopta nasączyć Malibu rozcieńczonym wodą. Przełożyć masa (jeśli będzie zbyt rzadka, wstawić na chwilę do lodówki). Na wierzchu rozsmarować karmel.
  • Gotowe ciasto 4. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, wymieszać, i wsypać posiekane orzechy. Smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Przestudzić i wysypać na karmel.
  • Smacznego :) 5. Przed podaniem chłodzić w lodówce przynajmniej 3-4 godziny. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Mleko kokosowe Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować