odwrócona szarlotka z orzechami i karmelem

4.51 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lubię taką formę ciast, ponieważ owoce nie opadają na dno, raczej nie ma szans na zakalec a w dodatku uwielbiam jabłka w karmelu. Połączone z orzechowym ciastem tworzą wspaniałą całość, której nie sposób się oprzeć- cała szarlotka zniknęła na jednym posiedzeniu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *tortownica 21 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    170 g mąki
    100 g masła
    50 g orzechów włoskich
    30 g mąki kukurydzianej
    120 g cukru
    3 jajka
    łyżka przyprawy do szarlotki (lub łyżeczka cynamonu)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    dodatkowo:
    3-4 jabłka
    120 g cukru
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Odwrócona szarlotka z orzechami i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z mąką kukurydzianą, przyprawą, solą i proszkiem do pieczenia. Przesiać. Orzechy bardzo drobno pokroić i dodać do mąki. Masło utrzeć z cukrem a następnie ucierając dodawać po jednym jajku. Dodać zmieszane mąki z orzechami i krótko zmiksować. Dno i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka pokroić w plasterki. W rondelku rozpuścić masło. Pędzelkiem posmarować dno foremki (papier). Na reszcie masła poddusić jabłka. Dodatkowy cukier umieścić w rondelku i mieszając ugotować ciemnobrązowy karmel. Przełożyć do na dno blaszki. Na nim ułożyć jabłka. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50-60 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z blaszki i odwrócić do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować