Biały tort z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Dodać żółtka, jedno po drugim, nie przerywając ubijania. Mąki połączyć ze sobą i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno!). Wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je na podłogę z wysokości około 60 cm. Wystudzić w otwartym piekarniku. Przekroić na 3 blaty (piekłam biszkopt dzień wcześniej, wtedy mamy pewność, że jest zimny i łatwiej się go kroi).
2.Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać z wodą, odstawić.
3.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodać śmietan - fixy i cukier puder. Dodać mascarpone i delikatnie wymieszać. Należy uważać, by masa się nie zwarzyła.
4.Wykonanie tortu:
Na paterze kładziemy suchy, okrągły wafel i smarujemy go dżemem truskawkowym. Przykryć pierwszym krążkiem ciasta, nasączyć go wodą z cytryną, posmarować dżemem, przykryć warstwą masy śmietanowej. Położyć drugi krążek ciasta, nasączyć go, przykryć grubą warstwą kremu, powciskać weń połówki truskawek. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptu, lekko nasączyć, posmarować pozostałą masą śmietanową i ozdobić truskawkami. Smacznego :)
Komentarze