Tort słony karmel w truskawkami

wyświetlono: 397 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Tort truskawkowo karmelowy z orzechami. Czy może być coś lepszego. Dużo w nim likieru słony karmel, oczywiście karmelu który bardzo łatwo się robi. Do tego truskawki świeże i liofilizowane.

opublikowany: 04.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt:

    6 jajek wielkość M

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 łyżki kakao

    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    2/3 szklanki mąki tortowej

    1/2 szklanki cukru kokosowego



    karmel:

    200 g cukru kokosowego

    80 g masła

    120 ml śmietanki kremówki 30 %

    szczypta soli

    krem:

    250 g serka mascaropne

    500 ml śmietanki kremówki 36 %

    2 łyżeczki żelatyny

    1/2 porcji sosu karmelowego



    pozostałe:

    100 g orzechów laskowych prażonych

    20 dkg truskawek

    truskawki liofilizowane

    5 cukierków krówki

    dekoracja karmelowa

    250 ml likieru słony karmel
Ocena:

(średnia 4.92 z 12 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Tort słony karmel w truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:


    Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek przesiewam.Dodaję stopniowo po łyżce do jaj i mieszam delikatnie od spodu. Mąkę trzeba dodawać małymi porcjami. Biszkopt piekę 40-45 minut temp 160 stopni góra dół. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam jeszcze pięć minut. Wyjmuję, spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę.
  • 2. Sos karmelowy:

    Cukier przesypuję na patelnię z grubym dnem i rozpuszczam na niedużym ogniu. Nie mieszam, tylko obracam patelnią. Jak cukier rozpuści się i skarmelizuje, dodaję masło i szybko mieszam trzepaczką. Zdejmuję patelnię z ognia i wlewam strumieniem małym śmietanę i cały czas mieszam. Na końcu dodaję sól. Wlewam do miseczki. Sos jak ostygnie zgęstnieje. Trzy łyżki sosu odkładam do dekoracji tortu.
  • 3. Krem:

    Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijam mikserem. Dodaję połowę zimnego sosu karmelowego i mieszam. Żelatynę namaczam w niewielkiej ilości wody i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję dwie łyżki masy karmelowej i hartuję żelatynę. Wlewam cienkim strumieniem do kremu i cały czas mieszam mikserem.

    Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny nasączam likierem, smaruję 1/3 kremu. Orzechy mieszam z drugą połową karmelu. Wykładam na krem. Drugi blat biszkoptu układam, nasączam likierem, smaruję 1/3 kremu, układam plasterki truskawek które wduszam w krem. Ostatni blat biszkoptu nasączam. Smaruję kremem. Boków tortu nie smaruję. Tort składam w obręczy i wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień dekoruję truskawkami świeżymi, liofilizowane mielę i posypuję nim tort.Polewam karmelem, dodaję cukierki, orzechy w karmelu.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: KHA IMG_20190816_115618

Tort Słony Karmel

Słodki tort dla wielbicieli karmelu.

kategoria: Ciasta torty dżem porzeczkowy opublikowany: 17.03.2020 | wyświetlono: 7810 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: koteczek22 IMG_20210923_142010

Ciasto słony karmel.

Pyszne ciasto z niewielką ilością likieru o smaku słonego karmelu.

kategoria: biszkopt kakaowy likiery bita śmietana opublikowany: 25.01.2022 | wyświetlono: 525 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: a_sad07 IMG_20190610_172103

Domowy słony karmel

Dodatek idealny do ciast, naleśników, deserów i lodów.

kategoria: Sosy Dodatki karmel opublikowany: 18.05.2020 | wyświetlono: 472 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE