Tort śmietanowy z truskawkami

  • wyświetlono: 5809 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pyszny, rozpływający się w ustach tort śmietanowy z truskawkami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Ola1984
  • 120min

Składniki

Biszkopt:
6 dużych jajek
1 niepełna szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli
Poncz:
125 ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wódki
Krem śmietanowy:
600 ml śmietany 30 %
250 g sera mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 opakowania śmietan fix
Dodatkowo:
1 kg truskawek
250 g dżemu truskawkowego (najlepiej domowego)
50 g gorzkiej czekolady

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort śmietanowy z truskawkami

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Tortownicę (28 cm) wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 35 minut w 170 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty.
  • 2. Krem śmietanowy:
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fiksem. Kiedy będzie gęstnieć, ale wciąż będzie półpłynna, dodać po łyżce mascarpone i ekstrakt z wanilii. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników i zgęstnienia masy.
  • 3. Poncz: Składniki ponczu połączyć, wieszając do rozpuszczenia.
  • 4. Pierwszy spód biszkoptowy nasączyć ponczem i wysmarować cienką warstwą dżemu. Poukładać oczyszczone i pokrojone na połówki truskawki. Na truskawki wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i równomiernie rozsmarować. Przykryć kolejnym krążkiem biszkoptowym i nasączyć go ponczem, wysmarować dżemem, ułożyć truskawki i pół pozostałej masy. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Wierzch i boki wysmarować pozostałym kremem. Czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i obsypać nią boki tortu. Na wierzch tortu ułożyć pokrojone na plasterki truskawki. Tort schłodzić w lodówce minimum przez kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakitortJajkaTruskawkiczekoladatortyurodzinyDeserciastaowocecukierwypiekiśmietana 30przyjęciamascarponealkohol
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort śmietanowo- czekoladowy z wiśniami i truflą

Dodane przez: 2milutka

Tort śmietanowo- czekoladowy z wiśniami i...

Torcik dla amatorów intensywnie...

tort śmietanowy z nutellą

Dodane przez: majka190382

Tort urodzinowy z masą śmietanową z nutellą

Taki tort przygotowałam dla syna...

Tort pavlova z truskawkami

Dodane przez: anamarisworld

Tort pavlova z truskawkami

Tort pavlova z truskawkami

t

Dodane przez: KuchniaPoli

Tort ombre z kremem śmietanowym i dodatkami

Delikatne blaty biszkoptowe nasączone...

Prosty tort jogurtowy z truskawkami (bez pieczenia)

Dodane przez: anamarisworld

Prosty tort jogurtowy z truskawkami (bez...

Prosty tort jogurtowy z truskawkami...

Tort szpinakowy

Dodane przez: Mniam1

Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami

Kolorowy tort inspirowany ciastem...