Tort bezowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, dodając cukier, po 1 żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przelać do tortownicy (24 cm.), piec 30-40 min. w temp. 180*C. Po przestudzeniu przekroić na 3 części.
2.Masa truskawkowa:
Jajka ubić z cukrem na parze. Masło utrzeć na puszystą masę. Połączyć z przestudzonymi ubitymi jajkami. Ciągle ucierając, stopniowo dodawać truskawki.
3.Przełożenie:
Ciasto - 1/4 masy - bezy - 1/4 masy - ciasto - 1/4 masy - bezy - 1/4 masy - ciasto.
4.Wierzch:
Krem do tortów śmietankowy przygotować według przepisu na opakowani i obłożyć nim tort, udekorować truskawkami (można oczywiście wybrać inny smak kremu lub odłożyć część masy truskawkowej ).
Komentarze