Barszczyk czerwony z ziemniakami jak u mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki obrać i umyć, można pokroić na połówki, ćwiartki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem kostek rosołowych lub przyprawy uniwersalnej (można zastąpić solą), ziela angielskiego, pieprzu (w ziarenkach) i liścia laurowego.
Proponuję gotować na małym ogniu pod przykryciem, żeby woda zbytnio nie odparowała.
2.W tym czasie pokroić drobno słoninkę lub boczek jak kto woli oraz cebulę. Na rozgrzaną patelnie wrzucić słoninę. Kiedy już się zrumieni, a tłuszcz się wytopi dodać cebulkę i lekko posolić.Podsmażyć aż cebulka będzie miękka.
Gdy buraki są już miękkie wtedy w oddzielnym naczynku zmieszać mąkę ze śmietaną. Powstałą "zaprawę" wlać do wrzącego barszczy i chwilkę zagotować. Doprawić do smaku przyprawami.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i utłuc.
Ziemniaki nałożyć na talerz, okrasić słoninką i cebulką, dodać barszcz i SMACZNEGO!
Porady
niektórzy kroją ziemniaki w kostkę i gotują razem z burakami i barszczykiem ale zdecydowanie polecam tą wersję, smakuje wyśmienicie.
Komentarze