Lasania wg Ewy

4.5 (193 ocen)

  • 30 min

Jest trochę pracochłonna ale naprawdę warto poświęcić czas i przygotować tą lasanie. Bardzo sycące i aromatyczne danie dla wielbicieli makaronu w każdej postaci.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki
    Makaron gotowy lasania 1 opakowanie

    Farsz:
    1 kg.mięsa mielonego
    3 marchewki
    20 dag.pieczarek drobno pokrojonych
    1 puszka pomidorów
    bazylia,oregano,kostka mięsna
    Sos:
    3 łyżki mąki
    1,5 szklanki mleka
    3 łyżeczki margaryny
    sok z cytryny
    gałka muszkatołowa
    Kawałek żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasania wg ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron należy ugotować ale żeby nie był za miękki, najlepiej gotować go o połowę krócej niż to pisze na opakowaniu.
    Mięso mielone podsmażyć następnie dusić razem z pomidorami pokrojoną w kostkę marchewką i pieczarkami. Doprawić przyprawami.
    Sos - margarynę lub masło rozpuścić na wolnym ogniu wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać to mlekiem i podgotować, doprawić gałką i cytryną.
  • lasania 2. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną wyłożyć jedną warstwę makaronu przykryć farszem polać sosem. Położyć drugą warstwę makaronu i farszu położyć starty ser żółty i przykryć makaronem. Na wierzch polać jeszcze trochę sosu i posypać znowu serem. Wstawić do piekarnika na 40 minut. Piec w temp 170 stopni

Porady

Tak naprawdę do lasanii można dodać takie składniki jakie kto lubi, np niekoniecznie dodajemy pieczarki i już jest inny smak

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować