Kopytka jak u Mamy

4.5 (150 ocen)

  • 40 min

Dziś na obiadek zrobiłam kopytka z gulaszem..... Tak zawsze je podaje moja mama.....

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    ok 1 kg ziemniaków
    1 jajko
    200g maki pszennej
    1 plaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka jak u mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy już przestygną przecisnąć je przez praskę. Następnie zrobić w nich mały dołek i wbić jajko oraz dodać mąkę. Wszystko razem energicznie wymieszać na jednolitą masę ( gdy ciasto będzie lepkie ale nie dosypywać więcej mąki gdyż kopytka mogą stać się twarde) Ciasto przełożyć na stolnice(blat) posypaną mąką , podzielić na kilka części z każdej z nich uformować wałek, obsypać go mąką, lekko spłaszczyć i pociąć w ukośne paski .
    W miedzy czasie zagotować wodę w garnku którą należy osolić i dodać do niej kilka kropel oleju. Kopytka należy delikatnie wkładać po czym lekko zamieszać by nie przykleiły się do dna. Gotować do momentu ich wypłynięcia,Wyjmować łyżką cedzakową .
    Można je podać jak już wspomniałam z gulaszem ...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować