Kopytka jak u mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy już przestygną przecisnąć je przez praskę. Następnie zrobić w nich mały dołek i wbić jajko oraz dodać mąkę. Wszystko razem energicznie wymieszać na jednolitą masę ( gdy ciasto będzie lepkie ale nie dosypywać więcej mąki gdyż kopytka mogą stać się twarde) Ciasto przełożyć na stolnice(blat) posypaną mąką , podzielić na kilka części z każdej z nich uformować wałek, obsypać go mąką, lekko spłaszczyć i pociąć w ukośne paski .
W miedzy czasie zagotować wodę w garnku którą należy osolić i dodać do niej kilka kropel oleju. Kopytka należy delikatnie wkładać po czym lekko zamieszać by nie przykleiły się do dna. Gotować do momentu ich wypłynięcia,Wyjmować łyżką cedzakową .
Można je podać jak już wspomniałam z gulaszem ...
Komentarze