Zupa ogórkowa jak u mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę dokładnie myjemy. Pietruszkę i marchewkę kroimy w kostkę, wkładamy do garnka. Resztę warzyw wkładamy w całości (pod koniec gotowania wyjmujemy je z zupy) i zalewamy wodą. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do garnka z warzywami. Dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i gotujemy przez ok. 30 minut, aż marchewka, pietruszka i ziemniaki będą miękkie. Ogórki ścieramy na grubej tarce i dodajemy do zupy. Dolewamy trochę wody z ogórków – jej ilość jest zależna od tego jak kwaśną zupę lubimy. Pod koniec gotowania zaprawiamy śmietaną, dodajemy sól, pieprz i koperek. Zestawiamy zupę z płyty grzewczej i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Pyszna!
Komentarze