Babka szwarcwaldzka

4.98 (199 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Jedna z najlepszych babek jakie jadłam :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 40 dag mąki,
    20 dag masła lub margaryny,
    30 dag cukru,
    5 jajek,
    1 łyżeczka kakao,
    10 dag mlecznej czekolady,
    100 ml mleka,
    pół opakowania cukru waniliowego,
    3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    mały słoik wiśni bez pestek,
    ok 20 ml wiśniówki albo zwykłej wódki,
Wystaw ocenę:

4.98 (199 ocen)

Babka szwarcwaldzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie osączyć i skropić wódką. Czekoladę rozpuścić i lekko ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, ucierając wbijać po jednym jaju. Masę wymieszać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Powstałe ciasto podzielić na pół. Jedną część wymieszać z wiśniami, a drugą ze stopioną czekoladą, kakao i cukrem waniliowym. Jasne ciasto umieścić na spodzie oprószonej mąką formy, na nim ciasto ciemne. W kilku miejscach poskręcać ciasta widelcem. Piec 80 min w temp. 175 stopni. Po wystudzeniu udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Wiśnie Wódka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować