40 dag mąki,
20 dag masła lub margaryny,
30 dag cukru,
5 jajek,
1 łyżeczka kakao,
10 dag mlecznej czekolady,
100 ml mleka,
pół opakowania cukru waniliowego,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
mały słoik wiśni bez pestek,
ok 20 ml wiśniówki albo zwykłej wódki,
Babka szwarcwaldzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie osączyć i skropić wódką. Czekoladę rozpuścić i lekko ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, ucierając wbijać po jednym jaju. Masę wymieszać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Powstałe ciasto podzielić na pół. Jedną część wymieszać z wiśniami, a drugą ze stopioną czekoladą, kakao i cukrem waniliowym. Jasne ciasto umieścić na spodzie oprószonej mąką formy, na nim ciasto ciemne. W kilku miejscach poskręcać ciasta widelcem. Piec 80 min w temp. 175 stopni. Po wystudzeniu udekorować.
Komentarze