Kostka szwarcwaldzka

4.5 (199 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kakaowe biszkopty, śmietanowy krem i wyczuwalne wiśnie w każdym kęsie. Z nutą alkoholu sprawdzi się na domowych imprezach.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto foremka 25x36 cm:
    6 jajek (M)
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    4 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g margaryny

    Krem:
    750 ml śmietany 36%
    250 g serka mascarpone
    2 fixy do śmietany
    2 łyżki cukru pudru
    300 g dżemu wiśniowego
    1,5 szklanki wiśni ze spirytusu lub likieru
    4 łyżki likieru wiśniowego

    50 g mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy

Kostka szwarcwaldzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty, jasny krem. Cały czas ubijając na wolnych obrotach dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy margarynę. Gładką masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C (z termo obiegiem) piekarniku przez 25-30 minut. Studzimy, kroimy na dwa blaty.

    Krem:
    Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Pierwszy blat ciasta nasączamy wiśniowym likierem, smarujemy dżemem. Następnie rozkładamy wiśnie ze spirytusu (bez pestek) oraz 2/3 kremu śmietanowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu oraz ścieramy czekoladę. Chłodzimy w lodówce.

    Uwaga: Jeżeli chcemy ciasto bez alkoholu możemy pominąć likier i dodać wiśnie np.z kompotu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować