Babka czekoladowo-kokosowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Babka jest ciastem uniwersalnym na co dzień i od Święta. Urozmaici nam spotkanie towarzyskie, wywoła uśmiech u dzieci które z wypiekami na twarzy oczekują aż wyciągniemy ją z pieca i wystudzimy.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki :

    5 jajek
    2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szkl. oleju
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
    1/3 szkl. cukru
    3 łyżki kakao
    4 łyżki wiórek kokosowych + do posypania

    Polewa :

    1/2 kostki masła
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki gorącej wody

    LUB

    gotowa polewa czekoladowa

    Dodatkowo :

    forma do pieczenia na babkę o średnicy 23cm
    mąka do obsypania formy
    masło/margaryna do wysmarowania formy
    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka czekoladowo-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
    Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem.
    Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Całość miksujemy na jednolitą masę.
    Dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i olej.
    Miksujemy, by składniki się połączyły.
    Następnie dodajemy wiórki kokosowe.
    Mieszamy delikatnie.
    Formę smarujemy masłem/margaryną i obsypujemy mąką.
    Przekładamy ciasto.
    Wyrównujemy wierzch.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 40-50 minut.
    Stan upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem – gdy patyczek jest suchy wyciągamy ciasto.
    Po upieczeniu ciasto studzimy, wyciągamy z formy.
    Polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.



  • 2. Polewa :

    W garnuszku łączymy na jednolitą masę wodę z cukrem.
    Następnie dodajemy masełko.
    Chwilę trzymamy na ogniu – nie przegrzewamy.
    Ściągamy z ognia i jeszcze nie do końca rozpuszczone masełko mieszamy.
    Na sam koniec dodajemy kakao i ubijamy trzepaczką na gładką masę.
    Polewę odstawiamy na trochę do lekkiego stężenia.
    Po czym dekorujemy nią ciasto.
  • 3. LUB

    Gdy mamy gotową polewę przygotowujemy ją według przepisu na opakowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować