Babka jest ciastem uniwersalnym na co dzień i od Święta. Urozmaici nam spotkanie towarzyskie, wywoła uśmiech u dzieci które z wypiekami na twarzy oczekują aż wyciągniemy ją z pieca i wystudzimy.
60 min
Składniki:
Składniki :
5 jajek
2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl. oleju
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1/3 szkl. cukru
3 łyżki kakao
4 łyżki wiórek kokosowych + do posypania
Babka czekoladowo-kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Całość miksujemy na jednolitą masę.
Dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i olej.
Miksujemy, by składniki się połączyły.
Następnie dodajemy wiórki kokosowe.
Mieszamy delikatnie.
Formę smarujemy masłem/margaryną i obsypujemy mąką.
Przekładamy ciasto.
Wyrównujemy wierzch.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 40-50 minut.
Stan upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem – gdy patyczek jest suchy wyciągamy ciasto.
Po upieczeniu ciasto studzimy, wyciągamy z formy.
Polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
2.Polewa :
W garnuszku łączymy na jednolitą masę wodę z cukrem.
Następnie dodajemy masełko.
Chwilę trzymamy na ogniu – nie przegrzewamy.
Ściągamy z ognia i jeszcze nie do końca rozpuszczone masełko mieszamy.
Na sam koniec dodajemy kakao i ubijamy trzepaczką na gładką masę.
Polewę odstawiamy na trochę do lekkiego stężenia.
Po czym dekorujemy nią ciasto.
3.LUB
Gdy mamy gotową polewę przygotowujemy ją według przepisu na opakowaniu.
Komentarze