Mój autorski przepis:naleśniki z bazyliowym pesto.Posmarowane pastą z sera feta i zielonych oliwek.Dodatkiem jest kasza jęczmienna z warzywami.Serwowane z pomidorowo-ziołowym sosem.
Arcyzdrowe piknikowe ruloniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na pikniku najlepiej serwować potrawy, które nie wymagają spożywania przy pomocy sztućców.Stąd pomysł na taką właśnie łatwą w przygotowaniu bardzo aromatyczną przekąskę.
Z mleka,jaj,mąki,soli i oleju przygotowujemy ciasto naleśnikowe.Dodajemy do niego oregano.Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.Kaszę jęczmienną z warzywami gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2.Z liści bazylii, nasion słonecznika, oliwy i czosnku przygotowujemy pesto (wszystkie składniki ucieramy w blenderze),solimy. Tak przygotowanym pesto smarujemy naleśniki.
3.Do blendera wrzucamy ser feta,serek wiejski i oliwki. Miksujemy do uzyskania jednolitej (dość gładkiej) masy.Na pesto rozmarowujemy pastę z sera feta.Na pastę nakładamy cienką warstwę schłodzonej kaszy jęczmiennej z warzywami.
4.Naleśniki zwijamy w ruloniki i kroimy na mniejsze kawałki.Podajemy z sosem pomidorowo-ziołowym lub innym ulubionym dipem. To świetna przekąska na piknik,zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem.
Komentarze