PIKNIKOWE TARTY

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Kruche tarty z nadzieniem z cukinii, kurczaka, zalane masą jajeczno-serową, doskonale smakują na ciepło, jak również na zimno. W takiej formie idealnie nadają się na weekendowy piknik, na świeżym powietrzu będą smakować najlepiej.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto: 6 tart o średnicy 10 cm
    120 g mąki pszennej,
    120 g mąki graham,
    1 jajko,
    10 dag margaryny,
    ½ łyżeczki soli,
    1 łyżeczka suszonej bazylii,
    1 łyżka wody
    1 upieczony lub usmażony filet z kurczaka,
    1 cukinia,
    1 mała cukinia,
    1 ząbek czosnku,
    sól,
    pieprz,
    3 łyżki śmietany 18%,
    150 g twarożku ze szczypiorkiem,
    3 łyżki startego sera żółtego,
    2 łyżki margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Przystawki Przekąski

Piknikowe tarty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarty 1. Ciasto:
    Składniki na ciasto szybko zagniatamy lub wyrabiamy przy pomocy robota.
    Rozwałkowujemy, wylepiamy nim foremki, wkładamy do lodówki na 30 minut.
    Następnie podpiekamy ok. 10 minut.

    Nadzienie:
    Cukinię kroimy w półplastry, solimy, odstawiamy na chwilę aż zmięknie.
    Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku.
    Następnie dodajemy odciśniętą cukinię, podsmażamy ok. 5 minut aż woda odparuje.
    Jajka miksujemy ze śmietaną i twarożkiem, doprawiamy przyprawami, dodajemy ser.
    Na podpieczony spód wykładamy kurczaka pokrojonego w kostkę
    oraz cukinię, zalewamy masą serową-jajeczną.
    Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach aż masa się zetnie.
    Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować