Amerykańskie czekoladowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.* Jeżeli nie możecie dostać w sklepie mąki self-raising można ją zrobić w następujący sposób: na każdy kubek mąki dodajemy 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli.
2.Przepis znalazłam w jednej z książek Mary Berry.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
3.Lekko natłuszczamy 12 foremek do muffinek. Ja miałam silikonowe, więc nie natłuszczałam wcale.
4.W dużej misce zmieszaj masło z mąką i proszkiem do pieczenia, aż masa będzie mieć konsystencję kruszonki.
5.Wmieszaj w masę cukier i pastylki czekoladowe.
6.W osobnej misce miksuj ze sobą jajka, mleko i esencje waniliową. Następnie przełóż całą płynną masę do suchych składników.
7.Mieszaj wszystko do idealnego połączenia się składników.
8.Mary Berry pisze, że konsystencja ciasta powinna być grudkowata (pewnie przez wzgląd na czekoladę). Mi wyszło ciasto płynne. Babeczki upiekły się doskonałe.
9.Pieczemy około 20-25 minut. Babeczki mocno wyrosną i będą sprężyste przy dotyku.
10.Możemy podawać je ciepłe z lodami lub bitą śmietaną.
Komentarze