Amerykańskie czekoladowe babeczki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jakiś czas temu kupiłam silikonowe foremki do babeczek w kształcie kwiatów. Jeżeli nie macie takich foremek zwykłe do muffinek będą też świetne!.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - Mąka self-raising*: 250 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - masło: 50 gramów
    - cukier: 75 gramów
    - gorzka czekolada: 175 gramów
    - duże jajka: 2 sztuki
    - esencja waniliowa: 1 łyżeczka
    - mleko: 250 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Amerykańskie czekoladowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * Jeżeli nie możecie dostać w sklepie mąki self-raising można ją zrobić w następujący sposób: na każdy kubek mąki dodajemy 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli.
  • 2. Przepis znalazłam w jednej z książek Mary Berry.

    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
  • 3. Lekko natłuszczamy 12 foremek do muffinek. Ja miałam silikonowe, więc nie natłuszczałam wcale.
  • 4. W dużej misce zmieszaj masło z mąką i proszkiem do pieczenia, aż masa będzie mieć konsystencję kruszonki.
  • 5. Wmieszaj w masę cukier i pastylki czekoladowe.
  • 6. W osobnej misce miksuj ze sobą jajka, mleko i esencje waniliową. Następnie przełóż całą płynną masę do suchych składników.
  • 7. Mieszaj wszystko do idealnego połączenia się składników.
  • 8. Mary Berry pisze, że konsystencja ciasta powinna być grudkowata (pewnie przez wzgląd na czekoladę). Mi wyszło ciasto płynne. Babeczki upiekły się doskonałe.
  • 9. Pieczemy około 20-25 minut. Babeczki mocno wyrosną i będą sprężyste przy dotyku.
  • 10. Możemy podawać je ciepłe z lodami lub bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować