Któregoś wieczoru przed snem oglądałam program kulinarny, w którym przygotowywane były te babki, tak mnie wzięło, że musiałam ją następnego dnia zrobić!
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
SKłADNIKI GłóWNE:
- drożdże swieże: 50 gramów
- masło: 100 gramów
- jajka: 2 sztuki
- mleko: 1 szklanka
- drobny cukier: 100 gramów
- sól: 1 szczypta
- spora garść rodzynek: 2 sztuki
- rumu kieliszek: 1 sztuka
- migdały obrane ze skórki: 12 sztuk
- cukier puder do posypania: 2 łyżki
Alzacka baba drożdżowa - kouglof - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki sparzyć wrzątkiem, wsypać do miseczki, zalać rumem i odstawić.
Mleko delikatnie podgrzać, dodać łyżkę cukru, drożdże rozkruszyć i wrzucić do mleka, dodać łyżkę mąki, masę rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).
Przesianą mąkę wymieszać z solą, pozostałym cukrem, roztrzepanymi jajkami i rozczynem. Wyrobić ciasto, w trakcie dodać roztopione i ostudzone masło, wyrabiać aż zacznie odchodzić od rąk. Dodać odcedzone rodzynki, wyrobić przez chwilę, uformować kulę, oprószyć ją delikatnie mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę. Wyrośnięte ciasto wyrobić kilkoma ruchami rąk, włożyć do formy wysmarowanej masłem. W każde zagłębienie formy włożyć po jednym migdale, po wyjęciu upieczone migdały będą jej pięknym i smakowitym zwieńczeniem. Ja swoją piekłam w glinianej formie o średnicy 23 cm. Odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośniętą babę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.
2.Po wyjęciu studzimy na kratce i obficie posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze