Baba drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna babka drożdżowa. Cudownie wyrasta i zawsze się udaje. W sam raz na zbliżające się święta.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Zaczyn : 10 dag drożdży
    3 łyżki ciepłego mleka
    na czubek łyżki cukru i tyle samo mąki

    Ciasto : 4 jajka
    1 szkl cukru
    cukier lub olejek waniliowy
    margaryna 250 g
    ok. 1,5 szkl mleka
    1 kg mąki pszennej

    Kruszonka: tłuszcz
    mąka i cukier ile zabierze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Baba drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zaczynu rozcieramy i odstawimy do wyrośnięcia na kilkanaście minut. W międzyczasie rozpuszczamy margarynę i lekko studzimy.
  • 2. Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy ciepły stopiony tłuszcz i podgrzewamy mleko.
  • 3. Do ciepłej jeszcze masy jajecznej dodajemy na przemian mąkę i mleko i wyrabiamy. Chwilami ciasto będzie bardzo gęste. W razie potrzeby można dodać więcej mleka. Na koniec dodajemy zaczyn. Ciasto wyrabiamy ok 10-15 min. aż zacznie odchodzić od ręki. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 4. Robimy kruszonkę. tłuszcz siekamy i dodajemy stopniowo mąkę i cukier aż pojawią się grudki.
  • 5. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Przekładamy do niej ciasto, ale nie więcej niż do połowy wysokości formy. Jeżeli ciasta jest więcej posiłkujemy się kolejną formą i pieczemy w dwóch.
    Ciasto posypujemy kruszonką.
    Temperatura 160 stopni, czas pieczenia ok. 40 min.

Porady

Jeżeli lubimy bardziej słodką kruszonkę dodajemy więcej cukru niż mąki i na odwrót. Gdy pieczemy z funkcją termoobiegu obniżamy temperaturę pieczenia o 20-25 stopni. Z tej ilości składników piekę drożdżówki w dwóch formach- tortownicy 26 cm i keksówce o długości 25 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować