Do dużej szklanej miski kruszymy drożdże i ucieramy powoli mikserem wraz z cukrem.
Następnie dodajemy ziarenka z laski wanilii, skórkę pomarańczową, żółtka i jajko, wlewamy rum, mleko.
Na stolnicę wysypujemy kilogram przesianej mąki, dodajemy szczyptę soli i robimy wgłębienie.
Do dziurki wkładamy miękkie masło i delikatnie zarabiamy dolewając aromatyczną masę jajeczno - drożdżową.
Kiedy połączymy wszystkie składniki podsypujemy ciasto mąką i wyrabiamy aż będzie jednolite i lekko błyszczące.
Pozostawiamy na dwie godziny aby wyrosło, przykryte czystą ściereczką.
2.Następnie dzielimy ciasto na niewielkie pączki (z tej ilości powinno ich wyjść około 30 - 35), formujemy i układamy na stole oprószonym mąką.
Po zrobieniu pączków przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzewamy olej do 175 stopni, smażymy pączki na złoty kolor po około 1 - 1,5 minuty z każdej strony.
Usmażone pączki odsączamy na ręcznikach papierowych.
3.Wyciągamy miskę z zamrażalnika, wlewamy do niej śmietankę i ubijamy na wolnych obrotach.
Kiedy masa zacznie gęstnieć dodajemy cukier i wiórki.
Po ubiciu wkładamy do lodówki.
Po przestygnięciu czwartkowych pyszności przekrawamy je na pół, smarujemy dwiema łyżkami bitej śmietany i posypujemy przesianym przez sitko cukrem pudrem.
Komentarze