Pyszna i ciut lżejsza alternatywa dla tradycyjnych pączków. Pieczone puszyste bułeczki z bitą śmietaną, zwane pieczonymi pączkami
Składniki:
200 g mleka
15 g drożdży świeżych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
50 g masła
400 g mąki pszennej
100 g cukru
Oraz:
200 ml śmietany 30%
Cukier puder
Pieczone pączki z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżką cukru. Wymieszać dokładnie. Odstawić.
Do misy robota wsypać mąkę, dodać resztę cukru, wbić jajko. Masło rozpuścić i ostudzić, wlać do misy. Na koniec dodać ekstrakt i rozczyn drożdżowy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść krótko, podzielić na równe kawałki (wyszło mi 11 szt.) i uformować kuleczki.
Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić na kratce.
Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru, nałożyć do szprycy. Nadziać bułeczki, posypać cukrem pudrem i od razu podawać
Komentarze