Pieczone pączki z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Pyszna i ciut lżejsza alternatywa dla tradycyjnych pączków. Pieczone puszyste bułeczki z bitą śmietaną, zwane pieczonymi pączkami

Składniki:


  • 200 g mleka
    15 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 jajko
    50 g masła
    400 g mąki pszennej
    100 g cukru
    Oraz:
    200 ml śmietany 30%
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Bita śmietana

Pieczone pączki z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżką cukru. Wymieszać dokładnie. Odstawić.

    Do misy robota wsypać mąkę, dodać resztę cukru, wbić jajko. Masło rozpuścić i ostudzić, wlać do misy. Na koniec dodać ekstrakt i rozczyn drożdżowy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

    Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść krótko, podzielić na równe kawałki (wyszło mi 11 szt.) i uformować kuleczki.

    Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić na kratce.

    Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru, nałożyć do szprycy. Nadziać bułeczki, posypać cukrem pudrem i od razu podawać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować