Sos holenderski powstaje na bazie masła i żółtek. Sprawdza się tu stara zasada: mniej – znaczy więcej. Bowiem okazuje się, że z tak prostych składników można skomponować wykwintną potrawę!
Wiadomo jednak, że ten sos potrzebuje dodatków (bo trudno wymagać, żeby ktoś raczył się samym sosem). Szczególnie polecane do sosu holenderskiego są szparagi: zarówno zielone szparagi, jak i szparagi białe (białe szparagi z sosem holenderskim najlepiej smakują w połączeniu z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym, a zielone szparagi w szynce podane z kremowym sosem to idealna przystawka).
Sos holenderski dobrze smakuje też z rybą – co zresztą nie wyklucza szparagów, bo szparagi z tuńczykiem czy szparagi z łososiem smakują doskonale. A polane sosem holenderskim – smakują jeszcze lepiej. Nie zapominajmy też, że sos holenderski został stworzony, by polewać nim jajka w koszulkach na chrupiących tostach z domowego chleba.
Sos holenderski – przepis
Składniki:
- ½ kostki masła,
- białe wytrawne wino: 5 łyżek (80 ml),
- żółtko: 2 sztuki,
- sok z cytryny,
- sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty,
- kolorowy pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty.
Wykonanie:
Żółtka ubijać na parze z dodatkiem białego wina, soli, pieprzu i soku z cytryny. Wciąż ubijając, stopniowo dodawać rozpuszczone i gorące masło. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu. Żółtka można też ubijać osobno (nie na parze), ale wtedy muszą być ogrzane do temp. pokojowej.
Sos holenderski, jako sos do szparagów:
Gotujemy oczyszczone szparagi (lub w przypadku białych szparagów – obrane), a następnie dzielimy je na dwa pęczki i każdy z nich owijamy szynką parmeńską. Tak przygotowane szparagi układamy na papierze do pieczenia, zawijamy w kopertę i pieczemy 10 minut w temp. 220 stopni.
Szparagi podajemy polane sosem holenderskim.
Wykorzystaj też sos holenderski do innych przepisów. Wypróbuj:
nadziewane pory zapiekane w sosie holenderskim
jajko po benedyktyńsku w sosie holenderskim,
a może łosoś w sosie holenderskim
Sos holenderski warto wypróbować w różnych kombinacjach. Może bowiem okazać się, że zupełnie odmieni on smak potraw, które znamy od dawna i które nagle staną przed nami w nowej odsłonie?
Komentarze