Pasteryzacja jako metoda utrwalania żywności znana jest od wieków. Przez dekady zmieniały się też konkretne narzędzia do tego procesu. Niegdyś było to pasteryzowanie pod kocem, kiedy do mocno rozgrzanych słoików przekładano gorącą żywność i w naturalny sposób wekowało się słoiki. W między czasie największą popularnością cieszyła się pasteryzacja na mokro - w dużym garnku wyłożonym ścierką lub ręcznikiem układane były słoiki i gotowe określony czas, aż szkło zabezpieczyło zawartość. Później do głosu doszła metoda pasteryzacji na sucho w piekarniku. Teraz czas na kolejne rozwiązanie, czyli pasteryzowanie słoików w zmywarce.

Pasteryzacja - jak wyparzyć słoiki

Zanim przejdziemy do układania naszych dżemów i ogórków w koszyku zmywarki, a następnie ustawiania programu, warto przypomnieć zasady pasteryzacji. Wybór i przygotowanie odpowiednich słoików to pierwszy, najważniejszy krok. Warto postawić na słoiki z nowymi zakrętkami - aby nie były wyrobione i naprawdę dobrze trzymały. Mechanizm twist-off z metalową zakrętką powinien być nowy i sprawny. Coraz popularniejsze są słoiki typu weck z gumową uszczelką. Warto w nie raz zainwestować, bo zazwyczaj łatwo użyć ich ponownie. Zanim przełożymy do słoików gotowe przetwory czy ułożymy sałatki lub ogórki, należy szkło dokładnie wyparzyć i osuszyć. Do wyparzania też polecamy użyć zmywarki. Wystarczy:

  • umyć słoiki i nakrętki
  • ułożyć je w koszykach zmywarki
  • nastawić program w temp. 70-75 stopni i uruchomić bez dodatku detergentów
  • gotowe przelewamy jeszcze wrzątkiem z czajnik i wysuszamy

Pasteryzacja w zmywarce - jaki program wybrać

Wbrew obawom nie potrzebujemy specjalnego urządzenia, który posiada funkcję pasteryzacji. Program do pasteryzacji w zmywarce ustawiamy ręcznie. Podstawą jest zakres minimalnej temperatury, która zapewni przeprowadzenie procesu pasteryzacji. Wekujemy bowiem w temperaturze wyższej niż 60 stopni C. Poniżej kroki, jak przebiega pasteryzacja w zmywarce:

  1. Słoiki ustawiamy w koszyku dnem do góry. Powinny być ułożone w miarę sztywno, aby nie odwróciły się w trakcie pracy zmywarki
  2. Ustawiamy zmywarkę na 70 stopni C.
  3. Wybieramy program mycia.
  4. Uruchamiamy zmywarkę, nie używając żadnych detergentów.
  5. Słoiki wyjmujemy ze zmywarki, gdy ostygną.

 

Co można pasteryzować w zmywarce

W przypadku wekowania "pod kocem" ryzykiem było zabezpieczanie w ten sposób niegotowanych przetworów, o tyle pasteryzacja w zmywarce nie ma takich ograniczeń. W urządzeniu zmieści się więcej słoików niż w piekarniku, a na pewno jednorazowo zabezpieczymy większą ilość przetworów niż pasteryzując na mokro w garnku. W ten sposób zrobimy domowe zapasy dżemów, konfitur, ale też buraczków, sałatek czy kompotów. Możemy też w ten sposób wekować pozostałości po obiedzie czy nadmiar ugotowanych dań jednogarnkowych. Przełożone do słoików bigos, leczo, gulasz także zabezpieczymy w zmywarce. 

Warto przekonać się, co można pasteryzować w zmywarce i jak ta metoda sprawdzi się w waszej kuchni. Koniecznie dajcie znać w komentarzach!