Pasteryzacja to skuteczna metoda utrwalania żywności znana od wieków. Przez lata zmieniały się natomiast narzędzia i sposoby wekowania. Dekady temu było to naturalne pasteryzowanie pod kocem, kiedy do mocno rozgrzanych słoików przekładano gorącą żywność, a następnie okrywano ją grubym materiałem. Jako kolejna metoda popularność zdobyła pasteryzacja na mokro, tzn. w garnku pełnym wody. W ostatnich latach sprawdzonym sposobem okazała się pasteryzacja na sucho w piekarniku. Teraz z kolei przyszedł czas na nowe rozwiązanie, czyli pasteryzowanie słoików z przetworami w zmywarce.

Jak przygotować słoiki do pasteryzacji?

Żeby pasteryzacja przebiegła sprawnie i skutecznie, najpierw powinniście zadbać o kilka niezbędnych elementów. Właściwy wybór oraz wstępne przygotowanie słoików do wekowania to pierwszy, najważniejszy krok. Warto używać słoików z nowymi zakrętkami które nie są wyrobione i będą naprawdę dobrze trzymały. Mechanizm twist-off z metalową zakrętką powinien być nowy oraz sprawny. Coraz popularniejsze do wekowania są słoiki typu weck z gumową uszczelką. Warto w nie zainwestować, bo zazwyczaj można łatwo użyć ich ponownie. Zanim przełożycie do słoików gotowe przetwory, szkło trzeba bardzo dokładnie wyparzyć i osuszyć. Do wyparzania również możecie użyć zmywarki. Wystarczy:

  • umyć słoiki i nakrętki
  • ułożyć je w koszykach zmywarki
  • nastawić program w temp. 70-75 stopni i uruchomić bez dodatku detergentów
  • gotowe przelewamy jeszcze wrzątkiem z czajnik i wysuszamy

Pasteryzacja w zmywarce - wybór odpowiedniego programu

Program do pasteryzacji w zmywarce ustawicie ręcznie. Podstawą jest zakres minimalnej temperatury, która zapewni przeprowadzenie całego procesu. Słoiki wekujcie w temperaturze wyższej niż 60 stopni C. Poznajcie wszystkie kroki skutecznej pasteryzacji w zmywarce:

  1. Słoiki ustawcie w koszyku dnem do góry. Powinny być ułożone w miarę sztywno, by nie odwróciły się w trakcie pracy zmywarki
  2. Nastawcie zmywarkę na 70 stopni C
  3. Wybierzcie program mycia.
  4. Uruchomcie zmywarkę, nie używając żadnych detergentów (to bardzo ważne)
  5. Słoiki wyjmijcie ze zmywarki dopiero, gdy ostygną

Pasteryzacja w zmywarce - do czego używać?

Właściwie do wszystkiego. W urządzeniu zmieści się więcej słoików niż w piekarniku, a na pewno jednorazowo zabezpieczycie większą ilość przetworów, niż pasteryzując je na mokro w garnku. W ten sposób zrobicie domowe zapasy dżemów, konfitur, ale też buraczków, sałatek czy kompotów. Możecie też w ten sposób wekować pozostałości po obiedzie czy nadmiar ugotowanych dań jednogarnkowych. Przełożone do słoików bigos, leczo, gulasz także można pasteryzować w zmywarce.