Drożdżówka, placek drożdżowy, ciasto drożdżowe. Nazwy ulubionego wypieku Polaków w sezonie letnio-jesiennym mogą się różnić, ale jedno jest pewne – dobre ciacho ze śliwkami na drożdżowym zaczynie zawsze znajdzie amatorów. Zresztą nie tylko drożdżowe, bo równie smaczne mogą być ciasta kruche z pianką i śliwkami. Poza tym, owoce warto sobie zmieniać i łączyć, o czym świadczy popularność tradycyjnych jabłeczników i szarlotek. Jeśli jednak nie macie ochoty na jabłkowe przysmaki, polecamy wam drożdżówkę ze śliwkami Tomka Strzelczyka z kruszonką i dodatkiem, który sprawia, że ciasto pozostaje świeże i mięciutkie o dobrych kilka dni dłużej.
Najlepszy placek drożdżowy ze śliwkami? Od Strzelczyka
Tomek Strzelczyk to jeden z naszych ulubieńców – jego obiady i wypieki są niezrównane. Kucharz zawsze oddaje w nasze ręce przepisy sprawdzone, dopracowane i bogate w triki, które ułatwiają gotowanie. Pichcenie ze Strzelczykiem jest niczym porządny kurs gotowania. Tym razem podpowiedział, żeby nie zapomnieć dosypać do śliwek nieco mąki ziemniaczanej przed wyłożeniem ich na surowe ciasto – to zdaniem mistrza kulinarnego zapobiegnie nadmiernemu oddawaniu przez nie soków.
Idealna forma do ciasta drożdżowego:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami Tomka Strzelczyka – przepis
Składniki:
- 800 g śliwek
- 500 g mąki
- 40 g drożdży świeżych
- 250 ml mleka
- 3 żółtka
- 1 jajo
- 70 g masła
- 90 g serka mascarpone
- 60g cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
Kruszonka:
- 150 g marcepanu
- 120 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru
Kruszonka w opcji bez marcepanu: 140 g masła, 200 g mąki, 100 g cukru i 50 g posiekanych migdałów.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od zaczynu: podgrzewamy mleko i wrzucamy do niego pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Po zmieszaniu tych składników, dodajemy kilka łyżek pszennej mąki (ok. 6). Przykrywamy całość ściereczką i czekamy ok. 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny nieco się spienić, co będzie znakiem, że zaczęły pracować.
- W rondelku, na wolnym ogniu, rozpuszczamy masło.
- Do rozczynu dodajemy zmieszane z cukrem rozbełtane jajka i cukier waniliowy.
- Następnie wsypujemy pomału pozostałą mąkę i szczyptę soli.
- Wyrabiamy ciasto dłońmi.
- Gdy już wstępnie wyrobimy ciasto, dodajemy serek mascarpone i ponownie wyrabiamy.
- Na koniec dodajemy roztopione, przestudzone masło i wyrabiamy całość do momentu, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.
- Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia.
- Blachę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto, lekko je wyrównując na całej powierzchni. Ponownie zostawiamy ciasto drożdżowe pod ściereczką do wyrośnięcia, na ok. 15 minut.
- Przygotowujemy kruszonkę: do miski wkładamy masło, cukier, marcepan i mąkę. Wyrabiamy masę.
- Do pozbawionych pestek i pokrojonych na połówki śliwek dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę cukru. Mieszamy.
- Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem u okłądamy na nim śliwki – miąższem do góry.
- Nakładamy na ciasto spore grudki kruszonki.
- Ciasto wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 40-45 minut.
Jeśli nie przepadacie za posmakiem migdałów, drożdżówkę ze śliwkami możecie także zrobić z kruszonką w wersji bez marcepanu, będzie równie wspaniała, a domownicy i goście – zachwyceni.
Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA