Drożdżówka, placek drożdżowy, ciasto drożdżowe. Nazwy ulubionego wypieku Polaków w sezonie letnio-jesiennym mogą się różnić, ale jedno jest pewne – dobre ciacho ze śliwkami na drożdżowym zaczynie zawsze znajdzie amatorów. Zresztą nie tylko drożdżowe, bo równie smaczne mogą być ciasta kruche z pianką i śliwkami. Poza tym, owoce warto sobie zmieniać i łączyć, o czym świadczy popularność tradycyjnych jabłeczników i szarlotek. Jeśli jednak nie macie ochoty na jabłkowe przysmaki, polecamy wam drożdżówkę ze śliwkami Tomka Strzelczyka z kruszonką i dodatkiem, który sprawia, że ciasto pozostaje świeże i mięciutkie o dobrych kilka dni dłużej. 

Najlepszy placek drożdżowy ze śliwkami? Od Strzelczyka 

Tomek Strzelczyk to jeden z naszych ulubieńców – jego obiady i wypieki są niezrównane. Kucharz zawsze oddaje w nasze ręce przepisy sprawdzone, dopracowane i bogate w triki, które ułatwiają gotowanie. Pichcenie ze Strzelczykiem jest niczym porządny kurs gotowania. Tym razem podpowiedział, żeby nie zapomnieć dosypać do śliwek nieco mąki ziemniaczanej przed wyłożeniem ich na surowe ciasto – to zdaniem mistrza kulinarnego zapobiegnie nadmiernemu oddawaniu przez nie soków. 

Idealna forma do ciasta drożdżowego:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami Tomka Strzelczyka – przepis

Składniki:

  • 800 g śliwek
  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajo
  • 70 g masła
  • 90 g serka mascarpone
  • 60g cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy

Kruszonka:

  • 150 g marcepanu
  • 120 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru

Kruszonka w opcji bez marcepanu: 140 g masła, 200 g mąki, 100 g cukru i 50 g posiekanych migdałów.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od zaczynu: podgrzewamy mleko i wrzucamy do niego pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Po zmieszaniu tych składników, dodajemy kilka łyżek pszennej mąki (ok. 6). Przykrywamy całość ściereczką i czekamy ok. 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny nieco się spienić, co będzie znakiem, że zaczęły pracować
  2. W rondelku, na wolnym ogniu, rozpuszczamy masło.
  3. Do rozczynu dodajemy zmieszane z cukrem rozbełtane jajka i cukier waniliowy. 
  4. Następnie wsypujemy pomału pozostałą mąkę i szczyptę soli. 
  5. Wyrabiamy ciasto dłońmi. 
  6. Gdy już wstępnie wyrobimy ciasto, dodajemy serek mascarpone i ponownie wyrabiamy
  7. Na koniec dodajemy roztopione, przestudzone masło i wyrabiamy całość do momentu, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. 
  8. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia.
  9. Blachę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto, lekko je wyrównując na całej powierzchni. Ponownie zostawiamy ciasto drożdżowe pod ściereczką do wyrośnięcia, na ok. 15 minut.
  10.  Przygotowujemy kruszonkę: do miski wkładamy masło, cukier, marcepan i mąkę. Wyrabiamy masę.   
  11. Do pozbawionych pestek i pokrojonych na połówki śliwek dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę cukru. Mieszamy.  
  12. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem u okłądamy na nim śliwki – miąższem do góry.
  13.  Nakładamy na ciasto spore grudki kruszonki.
  14. Ciasto wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 40-45 minut. 

Jeśli nie przepadacie za posmakiem migdałów, drożdżówkę ze śliwkami możecie także zrobić z kruszonką w wersji bez marcepanu, będzie równie wspaniała, a domownicy i goście – zachwyceni. 

Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA