REKLAMA

Sos holenderski

wyświetlono: 13741 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 0

Sos holenderski pasuje do dań z ryb, szparagów i młodych warzyw, szynki. Jest też idealnym towarzyszem dla jajek w koszulkach, bez niego nie byłoby jajek po benedyktyńsku! Dowiedz się, jak przygotować sos holenderski, bo jest to niezwykle prosty i pyszny dodatek

opublikowany: 30.03.2016
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 7 min

Składniki:

  • 2 żółtka
    100 g masła
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka musztardy
Ocena:

(średnia 4.5 z 191 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku topimy masło.
  • 2. Roztrzepane rózgą żółtka umieszczamy w miseczce a tę w większym garnku z delikatnie gotującą się wodą (sos przygotowujemy w kąpieli wodnej). Dodajemy sok z cytryny i musztardę, mieszamy.
  • 3. Cały czas mieszając żółtka rózgą, wlewamy masło cienką strużką.
  • 4. Kiedy masło zmiesza się z żółtkami do powstania gładkiej, aksamitnej konsystencji, sos holenderski jest gotowy. Powinien zgęstnieć po dodaniu masła. Jeśli będzie zbyt rzadki, można rozrzedzić go małą ilością octu winnego. Sos możemy doprawić solą, czarnym pieprzem lub pieprzem cayenne.

Porady

Podany przepis to podstawowy przepis na sos holenderski. Można go wzbogacić o różne dodatki smakowe, w zależności od tego, z czym planujemy go podać. W tym wypadku zamieniamy sok z cytryny na ocet winny, który przed przygotowaniem sosu gotujemy z przyprawami (np. ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu) do zredukowania do 1 łyżki płynu. Kiedy baza wystygnie, sos holenderski przygotowujemy według powyższego przepisu z wykorzystaniem bazy octowej zamiast soku z cytryny. Kluczem do sukcesu, jeśli chodzi o sos holenderski, jest to, by był on aksamitny i delikatny, o konsystencji majonezu.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE