Sos holenderski

  • wyświetlono: 848 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Sos holenderski pasuje do dań z ryb, szparagów i młodych warzyw, szynki. Jest też idealnym towarzyszem dla jajek w koszulkach, bez niego nie byłoby jajek po benedyktyńsku! Dowiedz się, jak przygotować sos holenderski, bo jest to niezwykle prosty i pyszny dodatek

Marta Kornak
  • 1 porcje
  • 7min

Składniki

2 żółtka
100 g masła
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania przepisu:

Sos holenderski

  • 1. W garnuszku topimy masło.
  • 2. Roztrzepane rózgą żółtka umieszczamy w miseczce a tę w większym garnku z delikatnie gotującą się wodą (sos przygotowujemy w kąpieli wodnej). Dodajemy sok z cytryny i musztardę, mieszamy.
  • 3. Cały czas mieszając żółtka rózgą, wlewamy masło cienką strużką.
  • 4. Kiedy masło zmiesza się z żółtkami do powstania gładkiej, aksamitnej konsystencji, sos holenderski jest gotowy. Powinien zgęstnieć po dodaniu masła. Jeśli będzie zbyt rzadki, można rozrzedzić go małą ilością octu winnego. Sos możemy doprawić solą, czarnym pieprzem lub pieprzem cayenne.

Porady

Podany przepis to podstawowy przepis na sos holenderski. Można go wzbogacić o różne dodatki smakowe, w zależności od tego, z czym planujemy go podać. W tym wypadku zamieniamy sok z cytryny na ocet winny, który przed przygotowaniem sosu gotujemy z przyprawami (np. ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu) do zredukowania do 1 łyżki płynu. Kiedy baza wystygnie, sos holenderski przygotowujemy według powyższego przepisu z wykorzystaniem bazy octowej zamiast soku z cytryny.

Kluczem do sukcesu, jeśli chodzi o sos holenderski, jest to, by był on aksamitny i delikatny, o konsystencji majonezu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

sossos holenderskisos do jajeksos z żółtekholendersos z jajeksos hollandaisesos do szparagów

Komentarze

Podobne przepisy

image-144twlt

Dodane przez: gotowanieiblogowanie

Sos tatartski

Sos tatarski jest przepysznym dodatkiem...

image-1swsnck

Dodane przez: joanna1974

Sos jogurtowy z pieprzem ziołowym

sos lekko ostry z wyczuwalną nutą...

Sos warzywny

Dodane przez: szynszyla

Sos warzywny

Idealny sos do kotletów mielonych...

image-03eqouj

Dodane przez: joanna1974

Sos z pigwowca i węgierek

Sos z pigwowca i węgierek jest...

Sos szpinakowo - owocowy

Dodane przez: JustKuchcik

Sos szpinakowo - owocowy

Sos świetnie komponuje się z rybami...

Sos paprykowo - pomidorowy z pieczarkami

Dodane przez: JustKuchcik

Sos paprykowo - pomidorowy z pieczarkami

Pikantny sos z palonej papryki,...