Kto kocha piec ciasta, wie, że przygotowanie wielu z nich musi potrwać. Jednak warto zawsze mieć w zanadrzu sprawdzone przepisy na ciasta pyszne i piękne, ale też błyskawiczne w wykonaniu. Mieszane widelcem ciasto „na leniucha”, szybki, ucierany czekoladowy murzynek to wypieki warte waszej uwagi, zapewniamy. Mamy też idealną propozycję dla miłośników szarlotek. Oto przepis, który szczególnie przypadł do gustu nam w redakcji: szarlotka, przy której naprawdę jest dużo mniej roboty i zaoszczędza się wiele czasu, bo nie podpiekamy do niej spodu ani nie czekamy na to, aż jabłka się uduszą i rozpadną. 

Jak zrobić szarlotkę bez prażenia jabłek? 

Podczas przygotowywania ciast z jabłkami, dużo czasu zajmuje przygotowanie samej owocowej masy. Jabłka według większości przepisów należy trzeć na tarce, kroić, dusić pod przykryciem lub podsmażać na maśle. Dodatkowo, aby ciasto pod warstwą soczystych owoców nie pozostało mimo pieczenia surowe, w wielu przepisach poleca się sam spód nakłuć widelcem, a następnie podpiekać przez około kwadrans. A co, jeśli nie mamy czasu na takie ceregiele? To możemy zrobić szarlotkę inaczej i o wiele szybciej.  

Które jabłka najlepsze do szarlotki?

Zanim przejdziemy do przepisu na błyskawiczną szarlotkę bez duszenia jabłek, pozwólcie, że powiemy kilka słów na temat wyboru gatunku samych owoców. Do szarlotki doświadczone gospodynie (i doświadczeni sprzedawcy na bazarkach i targach) polecają odmiany kwaskowate i twarde, np. szarą renetę czy antonówkę.

Także rodzaj mąki ma znaczenie – szarlotki zazwyczaj najlepiej piec z mąki krupczatki, która zapewnia doskonałą kruchość wypiekowi. Także jajko i masło, jakich używamy do przyrządzenia tego ciasta, powinny spełniać jeden warunek, a mianowicie być prosto z lodówki. Aby zachowało tytułową cechę, kruche ciasto musi być zagniatane szybko i z zimnych produktów. A teraz czas przejść do dokładnego przepisu.

Przepis na szybką szarlotkę w 15 minut bez podpiekania spodu

Goście mogą już być całkiem blisko, a wy i tak zdążycie przygotować tę pyszną szarlotkę, zanim jeszcze zadzwonią do drzwi. 

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 300 g krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 80 g cukru
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Wsypcie do dużej miski mąkę i dodajcie do niej proszek do pieczenia.
  2. Do suchych składników wbijcie jajko, dodajcie cukier i masło, i od razu je posiekajcie nożem.
  3. Szybko wyróbcie masę, a jeśli składniki ciasta się słabo łączą, dolejcie do niej łyżkę stołową zimnej wody.  
  4. Uformujcie z ciasta kulę i owińcie ją w folię. Wstawcie na godzinę do lodówki, żeby się schłodziło.
  5. Przygotujcie w tym czasie jabłka: zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach i odstawcie, by puściły sok. Następnie odciśnijcie je i wymieszajcie z cynamonem. Dzięki temu jabłka nie zmoczą spodu kruchego ciasta podczas pieczenia.
  6. Wyjmijcie ciasto z lodówki, podzielcie na dwie części. Jedną z nich wrzućcie do zamrażalnika, a drugą zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Ugniećcie spód ręką lub okrągłą częścią łyżki, i wyłóżcie na niego jabłka z cynamonem. Na wierzch zetrzyjcie twardą, zmrożoną drugą połowę ciasta.
  8. Pieczcie szarlotkę w 180 stopniach C przez ok. 60 minut.