Przepis na superszybkie ciasto z owocami jest wyjątkowo prosty. Aby je zrobić, wystarczyła mi tylko 1 minuta. Dzięki temu, że to ciasto kręcone, nie wymaga wyrabiania, wyrastania ani wymyślnych składników i jestem pewna, że równie sprawnie zrobi je każda i każdy z was. 

Szybkie ciasto z niczego

Kiedy sąsiadka chce wpaść na kawę czy dzieci z wnukami na coś słodkiego, warto mieć w zanadrzu przepis, który pozwoli upiec szybkie ciasto. Wśród takich błyskawicznych ciast prym wiodą ciasta kręcone, czyli takie, do wykonania których przyda się mikser. Dodatkowo, zamiast masła czy margaryny dodaje się do nich olej, który jak wiadomo daje wilgoć masie, przydaje jej lepkości, lekkości, kruchości. Pozwala też przechowywać ciasto dłużej, czyli zapewnia świeżość nie tylko przez pierwsze 2 dni. Ważne jest jednak, by podczas przechowywania nakrywać je folią lub trzymać w zamkniętym pojemniku.  

Przepis na błyskawiczne ciasto w 1 minutę 

Całe przygotowanie szybkiego ciasta z owocami to naprawdę chwila. Zanim się za nie weźmiecie, kwadrans wcześniej nastawcie grzanie w piekarniku, bo inaczej będziecie musieli sporo czekać, aż temperatura wystarczająco w nim urośnie. A oto i dokładny przepis:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 100 ml mleka
  • 70 ml oleju (np. słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 160 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia. 
  • świeże owoce: porzeczki, jabłka, wiśnie, morele, truskawki – do wyboru.

Sposób wykonania:

  1. Jajka wbijcie do miski.
  2. Dodajcie cukier i cukier waniliowy.
  3. Zmiksujcie szybko całość na puszystą, białą masę. 
  4. Dodajcie mleko i olej.
  5. Wsypcie przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
  6. Zmiksujcie wszystko do idealnego połączenia się składników.
  7. Przelejcie masę do formy (max 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Układajcie kawałki owoców na cieście, lekko je wtykając.  
  9. Pieczcie ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35 minut.

Aby ciasto było jeszcze szybsze i prostsze w wykonaniu, owoce można w przepisie pominąć i piec ciasto bez nich. Będzie po prostu pysznym plackiem pachnącym wanilią do kawy czy herbaty. Albo możecie na wierzch ciacha nałożyć w kilku miejscach łyżeczką kleksy ulubionego – byle gęstego – dżemu, np. dżemu z porzeczek lub dżemu z wiśni