Jak kraj długi i szeroki, końcówka lata oraz początek jesieni to czas przygotowywania przetworów. Leczo do słoików to wówczas – obok przecierów pomidorowych czy dżemu z malin – jedna z najczęściej przyrządzanych na zimę potraw. Wykorzystajcie fakt, że aktualnie papryka jest w dobrej cenie i ruszajcie na targ. Poniżej podzielę się z wami przepisem, a którego leczo wychodzi doskonałe – paprykowe, idealnie doprawione i w ładnych kawałkach, a nie mdłe i miękkie jak nieapetyczna breja.
Leczo na zimę – najprostsze składniki, wspaniały efekt
Można zaryzykować stwierdzenie, że każdy ma swój ulubiony przepis na leczo. Wielu z was dodaje do niego oprócz pomidorów, papryki i cebuli cukinię, inni kabaczki, czasem nawet dynię, ale wiadomo, że to nasz polski wymysł. Węgier tych kulinarnych wariacji do dań typu leczo nie zaliczył. Ale o to chodzi, by smakowało, a każdemu smakuje coś innego. W moim przepisie szalenie ważne są 2 przyprawy: oregano i czubryca (popularna bałkańska przyprawa). To one dodają potrawie aromatu, za którym przepada nasza rodzina. Koniecznie spróbujcie tego leczo, wykorzystajcie ten pomysł na szybki obiad ze słoika, a nie zawiedziecie się.
Leczo do słoików na zimę – przepis
Ważne, by w przepisie na leczo zachować proporcje pomidorów i papryki – niech będzie ich po równo. Wtedy zachowacie równowagę smaków.
Składniki:
- 2 kg czerwonej papryki
- 2 kg pomidorów (najlepiej odmiany lima, idealnej do przetworów)
- 2 średnie cebule
- 2 papryczki chili
- 2 duże ząbki czosnku lub 3 mniejsze
- 1 łyżka stołowa suszonego oregano
- 1 łyżka stołowa czubrycy
- ok. 2 łyżeczki soli
- ok. 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Pomidory: sparzcie, obierzcie ze skórki i pokrójcie w kostkę.
- Papryki i cebule pokrójcie w kostkę.
- Czosnek posiekajcie drobno lub w cieniutkie plasterki.
- Rozkrójcie chili, wyjmijcie pestki, a papryczkę drobno posiekajcie.
- Rozgrzejcie na patelni olej i przez ok. 5 minut podsmażajcie na małym ogniu cebulkę.
- Dodajcie do cebuli czosnek i chili, przesmażcie krótko razem.
- Zawartość patelni przełóżcie do garnka, w którym są pomidory i gotujcie wszystko przez ok. 20 min.
- W tym czasie na patelni przesmażajcie małymi partiami paprykę.
- Po 20 minutach gotowania pomidorów dodajcie do nich paprykę i ponownie gotujcie całość przez ok. 20-30 minut.
- Pod koniec duszenia dodajcie przyprawy.
- Gorące leczo przekładajcie do suchych, wyparzonych słoików, zakręcajcie i pasteryzujcie przez ok. 20 minut.
Z czym podawać leczo ze słoika
Leczo wspaniale smakuje z chlebem, kaszą gryczaną lub pęczak albo pieczonymi ziemniakami. Jest już samo w sobie bardzo aromatyczne, więc ziemniaczków nie trzeba mocno doprawiać. W moim przepisie nie ma mięsa, ponieważ wtedy przetwory miałyby krótszą datę przydatności do spożycia, ale jak wspomniałam wcześniej, można sobie dołożyć sycącą wieprzową czy drobiową „wkładkę”.