Jajka w koszulkach – przepis podstawowy

Jak ugotować jajka w koszulkach, żeby wyglądały jak z restauracji? To wcale nie jest trudne! Choć początkowo możecie „stracić” kilka jajek, z pewnością po kilku próbach nabierzecie wprawy i jajko poszetowe będziecie robić z zamkniętymi oczami.

1.4 litra wody gotujemy w garnku, aż zacznie wrzeć. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy na 2 minuty, by woda przestała bulgotać. Ponownie wstawiamy wodę, tym razem na średni ogień. Do garnka wlewamy ocet winny – 2 łyżeczki. Wodę mieszamy łyżką, by powstał w niej wirek, a następnie wlewamy na wrzątek jajko. Najłatwiej zrobić to, wbijając wcześniej jajko do filiżanki – to sprawi że płynnym ruchem umieścimy je w garnku z wodą i będzie ono miało lepszy kształt niż gdyby wbijać je do wody bezpośrednio. Warto też filiżankę z jajkiem trzymać jak najniżej – najbliżej tafli wody.

Jajka w koszulkach powinny gotować się w wodzie z octem około 3 minut. Pamiętajmy, że kluczem do sukcesu jest ścięte białko i płynne, rozlewające się po przekrojeniu, żółtko. Kiedy jajko ugotuje się, wyławiamy je łyżką cedzakową i przekładamy na czystą ściereczkę lub ręcznik papierowy – usuniemy nadmiar wody. Kiedy gotowe już jajko w koszulce będzie odparowywać, na wrzątek wbijamy drugie jajko.

 

Jeśli chcemy przygotować więcej jajek w koszulkach, ale podać je trochę później, po wyłowieniu jaja z garnka, przekładamy je do miski z wodą, a tuż przed podaniem wkładamy je do gorącej wody na 1-2 minuty.

 

Jajka w koszulkach - przepis dla opornych

Jak gotować jajka w koszulkach, jeśli powyższy przepis z wykorzystaniem octu jest dla nas zbyt trudny i danie nie wychodzi? Mamy patent na to, jak zrobić jajka w koszulkach bez octu i konieczności perfekcyjnego wbijania jajka w powstały w wodzie wir!

Z pomocą przyjdzie nam folia kuchenna. Kawałek przezroczystej folii smarujemy lekko olejem lub oliwą. Umieszczamy folię w małej miseczce i wbijamy do niej jajko. Dodajemy sól i pieprz i zawijamy folię w sakiewkę – można związać ją na supeł lub spiąć np. drewnianym spinaczem do bielizny czy spinaczem do woreczków na lód. Tak przygotowane jajka wkładamy do gotującej się wody i gotujemy 5-7 minut – zależnie od konsystencji, jaką chcemy otrzymać.

Zobacz: jajka w koszulkach - przepis krok po kroku

 

Jajka w koszulkach - z czym podawać

Kiedy umiemy już zrobić jajko w koszulce, pora zastanowić się, z czym je podać.

Śniadaniowy klasyk to jajka po benedyktyńsku – jajka w koszulkach podane na grzance z szynką i sosem holenderskim. To danie spotkacie w każdej śniadaniowni, polecamy przygotować je samodzielnie choć raz.

Zobaczcie też przepis na nieco odmienioną wersję tego perfekcyjnego dania – jajka po florentyńsku. To wersja wegetariańska, w której pomijamy szynkę, zastępując ją blanszowanym szpinakiem lub zielonymi szparagami.

Z czym jeszcze podawać jajka w koszulkach? Kolejne doskonałe połączenie to domowy chleb, nasze poszetowe jajka i awokado, które można pokroić w plastry i ułożyć na kromce lub rozgnieść je z dodatkiem pikantnego sosu sriracha czy zmienić je w guacamole i posmarować na chlebie.

Jajka w koszulkach wykładamy na awokado, całość posypujemy szczypiorkiem. Nie lubicie awokado? Zamieńcie je na pastę z bobu lub na kanapkę wyłóżcie usmażone grzyby – pieczarki czy borowiki.

Jeśli w wege propozycjach brakuje Wam dodatkowej dawki kalorii, na swoich kromkach połóżcie jeszcze chrupiące plastry boczku – upieczone czy usmażone na suchej patelni lub kawałki wędzonego łososia. To kolejne doskonałe pomysły na to, jak podać jajka w koszulkach.