Zupa krem z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i zalewamy wodą i gotujemy około pół godziny. Odszumowujemy. Po tym czasie dodajemy kawałek selera, marchewkę, pietruszkę i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie bulion przecedzamy przez sitko.
2.Cebulę i pory kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na oliwie aż będą trochę miękkie.
3.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
4.Do czystego bulionu dodajemy podduszone pory i cebulę oraz ziemniaki i po łyżeczce pieprzu i gałki muszkatołowej i w razie potrzeby trochę wody i gotujemy około 20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy kawałki serka topionego i mieszamy aż się rozpuści. Na koniec zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową
5.Zupę przelewamy do miseczek i do każdej porcji dodajemy łyżkę kremowego serka koziego, a na wierzchu układamy trochę kiełków.
Komentarze