Okruszek z kremem pomarańczowo-miętowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Bardzo kruche ciasto z kremem pomarańczowo miętowym. Najlepsze na drugi dzień, kiedy krążki lekko nawilgną masą. Mięta w kremie jest mało wyczuwalna, ale daje całości lekko orzeźwiający posmak.

  • 60 min

Składniki:

  • Na tortownicę o śr. 16cm

    Kruche ciasto:
    60 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    100g margaryny
    1 jajko
    1 żółtko
    szczypta soli

    Krem:
    3 duże pomarańcze
    1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel
    1 budyń waniliowy bez cukru
    1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker
    1 galaretka pomarańczowa
    100g margaryny (może być masło)
    6 dużych listków mięty

    Dekoracja:
    1 opakowanie wafelków WW (Wedel) w białej czekoladzie (45g)
    Listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Okruszek z kremem pomarańczowo-miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, szczyptę soli. Mieszamy, a następnie robimy na środku dołek i dodajemy jajko oraz żółtko, a także pokrojoną na malutkie kawałki margarynę. Całość szybko zagniatamy i odkładamy na 15 minut do zamrażalnika.
    W tym czasie robimy krem:
    Pomarańcze dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok. Powinno go być ok 0.4-0.5l. Przelewamy do rondelka zostawiając sobie ok 0.5 szklanki. Gotujemy z dodatkiem syropu trzcinowego oraz mięty. W pozostałym napoju rozpuszczamy budyń oraz wsypujemy galaretkę. Mieszamy, a następnie przelewamy do gotującego się soku, skąd wcześniej wyjmujemy miętę. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę oraz białą czekoladę. Mieszamy do momentu zgęstnienia sosu. Studzimy.
  • Wycinamy krążki 2. Schłodzone ciasto wkładamy pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej, wałkujemy na grubość ok 0,5cm. Z dużego kawałka wycinamy za pomocą tortownicy 3 krążki. (Wycięłam dwa, po czym ponownie zagniotłam i rozwałkowałam na trzeci krążek.)
  • gotowe krążki 3. Gotowe krążki układamy na dużej blasze i pieczemy ok 15- 20 minut w temp 180st. Jeszcze ciepłe krążki przekładamy w tortownicy przygotowanym kremem. Starcza go na dwukrotne przełożenie oraz posmarowanie cieniutko wierzchu, który posypujemy posiekanymi wafelkami. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc.

Porady

Lekko wyrobione ciasto możemy przełożyć do foliowej torebki i wtedy zagniatać, jest dużo szybciej:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPISEM DNIA Czwartek 13.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?_jtp=1&page=225 KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować