Tarta z kremem miętowym i jagodami

4.5 (140 ocen)

  • 2 godz.

Jest pyszna, lekka, bardzo letnia. Krem przygotowany jest na bazie serka mascarpone i kremówki, z listkami świeżej mięty i gorzką czekoladą. Do tego spora porcja jagód. Tarta idealna.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    300g mąki
    200g zimnego masła
    100g cukru pudru
    1 jajko

    Krem miętowy:

    400ml śmietany 30%
    250g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    2 garście listków mięty
    50g posiekanej gorzkiej czekolady
    kilka kropel zielonego barwnika (opcjonalnie)
    2 szklanki jagód

Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z kremem miętowym i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, posiekać nożem, a następnie zagnieść. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Formę do tarty (o srednicy 26cm) wysmarować masłem. Wyłożyć formę ciastem i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Przykryć tartę papierem do pieczenia, obciążyć grochem lub fasolą. Piec w temperaturze 200o po czym ściągnąć obciążenia. Piec jeszcze przez 15-20 minut do zrumienienia.
  • 2. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i cukier puder, ubić na sztywny krem. Dodać barwnik, wymieszać. Dodać drobno posiekane listki mięty oraz czekoladę i wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na ostudzoną tartę. Na krem wysypać jagody. Schłodzić w lodówce co najmniej przez 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Mascarpone Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować