Jest pyszna, lekka, bardzo letnia. Krem przygotowany jest na bazie serka mascarpone i kremówki, z listkami świeżej mięty i gorzką czekoladą. Do tego spora porcja jagód. Tarta idealna.
Tarta z kremem miętowym i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, posiekać nożem, a następnie zagnieść. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Formę do tarty (o srednicy 26cm) wysmarować masłem. Wyłożyć formę ciastem i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Przykryć tartę papierem do pieczenia, obciążyć grochem lub fasolą. Piec w temperaturze 200o po czym ściągnąć obciążenia. Piec jeszcze przez 15-20 minut do zrumienienia.
2.Śmietankę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i cukier puder, ubić na sztywny krem. Dodać barwnik, wymieszać. Dodać drobno posiekane listki mięty oraz czekoladę i wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na ostudzoną tartę. Na krem wysypać jagody. Schłodzić w lodówce co najmniej przez 2 godziny.
Komentarze