Galaretka pomarańczowo – czekoladowa

4.5 (145 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Galaretka na bazie twarogu i śmietanki. Deser na zimno w dwóch idealnie dobranych smakach – pomarańczowym oraz czekoladowym. Galaretka bardzo ładnie prezentuje się w formie mozaiki.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
    200 ml śmietanki 30% - pasteryzowanej
    5 łyżek mleka
    1 i ½ szklanki wrzącej wody
    100 g czekolady deserowej 50% kakao
    2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym (na ½ L wody każde)
    1 łyżeczka żelatyny wieprzowej
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Galaretki

Galaretka pomarańczowo – czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galaretka pomarańczowo – czekoladowa 1. Oba opakowania galaretki w proszku rozpuścić we wrzątku i pozostawić do wystudzenia. Twaróg ze śmietanką zmiksować na gładką masę, po czym wymieszać z galaretką.
    Czekoladę połamać na małe kawałki i razem z mlekiem lekko podgrzać, stale mieszając. Wsypać żelatynę i, nadal mieszając, podgrzewać do rozpuszczenia czekolady i żelatyny (nie dopuścić do zagotowania). Wystudzić.
    Gdy masa z galaretką zacznie tężeć, przełożyć ją na zmianę z lekko płynną masą czekoladową do płaskiego pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Na końcu całość zamieszać patyczkiem. Deser włożyć do lodówki, by całkowicie stężał. Przed podaniem usunąć folię, a następnie pokroić w kostkę.

Porady

Galaretkę można przygotować także w pucharkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować